LUKA RENOVIRAO STAN, PA PRONAŠAO PRAVO ČUDO! Momak ostao u šoku kad je vidio OVO: "Uvijek sam mislio da je taj zid u kuhinji čudan"

Objavljeno:22.03.2023 - 18:45
A A A Times Arial

Dr Luka Badvort (29) veliki je ljubitelj historije, a kada je renovirao svoju kuhinju dočekalo ga je pravo iznenađenje. Luka je u svom domu u Miklgejtu u Jorku pronašao vrijedna historijska djela, koja najvjerovatnije potiču iz 1660. godine, piše BBC.

Prije nego što je krenuo u renoviranje, znao je da je zid u kuhinju "čudan komad", ali nije mogao ni da nasluti šta se krije iza njega. Majstori su tokom sređivanja naišli na slike iz 17. vijeka. Prvi dio pronašli iza visećeg dela kuhinje. Na slici su scene iz knjige Emblems iz 1635. koju je napisao pjesnik Frensis Kvorls. Nedugo zatim, Luka je otkrio još komada tik ispod plafona, sa obje strane dimnjaka.

- Kada su majstori ovo otkrili znao sam da postoji drvena ploča sa druge strane dimnjaka i da se tamo vjerovatno isto krije slika - rekao je mladi doktor.

Luka kaže da je bio uvjeren da su iza drvenih ploča cijevi.

- Uvijek smo znali da postoji taj čudan komad zida, ali smo samo mislili da je stan zaista čudan jer je tokom godina bilo milion različitih stvari. Bio sam baš uzbuđen i uzeo sam alat da skidam te ploče. Prvo sam mislio da su u pitanju stare tapete, ali sam onda shvatio da je slikano po zidu i to na zidu susjedne zgrade - rekao je on.

Luka Batrov

Luka kaže da je procijenjeno da su slike nastale 1660-ih, u vrijeme građanskog rata.

Luka je inače rodom iz Varingtona, ali se u Jork preselio prije tri godine jer ga je privukao historijski značaj ovog mjesta.


- Saznati da istorija nije samo napolju već i u mom stanu je zaista nevjerovatna - rekao je Luka.

On se nada da će uspjeti da zaštiti ovo umjetničko djelo da bi bilo konzervirano i pozvao je građane da sa pažnjom gledaju u svoje zidove.

Stručnjaci su mu pomogli da prekrije slike kako bi ih sačuvao.

- Vjerujemo da su ove slike od nacionalnog značaja - naveli su stručnjaci.

(Kurir.rs/Telegraf)