Zelenski posjetio vojnike na bojišnici kod Bahmuta

Objavljeno:22.03.2023 - 15:09
A A A Times Arial

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske snage u blizini bojišnice kod Bahmuta i uručio odličja vojnicima koji, kako je rekao, hrabro brane suverenost svoje zemlje. Ukrajinske snage u Bahmutu već osam mjeseci odolijevaju ruskim napadima usprkos velikim žrtvama u jednoj od najkrvavijih bitki od početka ruske invazije prije 13 mjeseci.

Prema videosnimci, Zelenski uručuje ordene iscrpljenim vojnicima u borbenoj opremi u, kako izgleda, nekom velikom skladištu. Sam predsjednik je u tamnoj majici i vojničkim maskirnim hlačama. "Čast mi je danas biti ovdje i podijeliti odličja našim herojima. Da im stisnem ruku i zahvalim im na obrani suvereniteta naše zemlje", napisao je Zelenski na Telegramu.

"Vaša sudbina je teška, ali herojska"

"Vaša sudbina je teška, ali herojska. Da obranite našu zemlju i da za našu djecu Ukrajini sve vratite", rekao je Zelenski i dodao da se "klanja svim herojima, njihovim bliskim drugovima koje su izgubili na istoku i općenito u ovom ratu".

d642244c-24c4-45c5-b889-17286f67d073

Za "Utvrdu Bahmut" je rekao da predstavlja simbol prkosa zbog kojeg krvari ruska vojska. Aluzija je to na bitku za Bahmut u Prvom svjetskom ratu, koja se vodila u rovovima, pod stalnom topničkom i raketnom vatrom, na bojišnici posijanoj minama, a koju su zapovjednici s obje strane opisali kao "stroj za mljevenje mesa".

Zelenski je već nekoliko puta posjetio vojnike na bojištu. U Bahmut se uputio nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Mariupolj.