Ajdin ef. Terzić za Novi.ba: Važno je da naše riječi prate i naša djela, te da omladini pokažemo kako da se nose s raznoraznim izazovima današnjeg vremena

Ramazan
Ajdin ef. Terzić za Novi.ba: Važno je da naše riječi prate i naša djela, te da omladini pokažemo kako da se nose s raznoraznim izazovima današnjeg vremena
,

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, večeras će se klanjati prva teravija, dok je prvi dan posta sutra, 23. marta. Nakon mjeseca posta, muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji stoljećima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Novi.ba će i ove godine pripremiti bogat ramazanski program za svoje čitatenje, a danas donosimo intervju s Ajdin efendijom Terzićem, koji je trenutno imam, hatib i mu'allim džemata Halmstad, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj. Ajdin je rođen 10. aprila 1987. godine u Travniku. Oženjen je suprugom Nejlom, otac sina Davuda i kćerke Sare.

Ef. Terzić je osoba koja plijeni pozitivnom energijom, željom za radom i brojnim idejama koje realizuje u praksu, a sve u cilju poboljšanja života svojih džematlija, a posebno omladine. Odnedavno to praktikuje u dalekoj Švedskoj.
 
U ramazanskom intrevjuu za portal Novi.ba, s Ajdinom ef. smo pričali o ramazanskim aktivnostima u njegovom novom džematu, radu s mladima, mjesecu ramazanu i samom životu u Skandinaviji.

terzic

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Uvaženi efendija, za sami početak nam recite da li Vam i u kojem pogledu nedostaje Bosna i Hercegovina, odnosno Travnik? 

Ef. Terzić: Prije svega, Ramazan mubarek olsun. Uz dovu Uzvišenom da mjesec ramazan provedemo u rahatluku, dobrom zdravlju i da nam ukabuli naše ibadete, amin.

Bosna i Hercegovina, posebno Travnik nedostaju, i negdje sam pročitao jedan citat, kojeg se često sjetim, a koji se odnosi na drugi grad, samo što ga ja sam sebi prevodim: "Ja mogu otići iz Travnika, ali Travnik nikada neće i ne smije otići iz mene..."

Postoje momenti, kada vam više nedostaje grad, nekada su to neke situacije kojih se sjećate, nekada rodbina i prijatelji, a posebno se to osjeti u ovim predramazanskim danima... Naravno s druge strane tu je i podrška porodice, prijatelja ovdje u Švedskoj i džematlija, koja je veoma bitna, posebno za mene koji sam došao ovdje gdje ne poznajem ni jezik, ni kulturu, ni grad, tako da je ta podrška veoma važna.  Sigurno je da bez te podrške ti momenti nostalgije bi bili mnogo teži.  

U kakvoj atmosferi muslimani u Švedskoj dočekuju ovogodišnji ramazan? 

Ef. Terzić: U Halmstadu je prava predramazanska pozitivna atmosfera, mogu to slobodno tako kazati. Nekoliko sedmica prije počeli smo s pripremama džamije i džemata, te govoriti o aktivnostima i svemu onome što ćemo raditi u mubarek mjesecu ramazanu, i siguran sam da sve one aktivnosti koje imaju veći džemati u Bosni i Hercegovini, imat ćemo i mi u našem džematu.

Raduje me želja i borba naših ljudi ovdje u Halmstadu da sačuvaju džemat, da sačuvaju Zajednicu i zajedništvo, pored svih izazova i problema s kojim se suočavaju. Radujemo se nadolazećem mubarek mjesecu i danima koji su pred nama...  

334032986-213217244591020-9152507700458688334-n

Kakve ramazanske aktivnosti ste tačno planirali u Vašem džematu? 

Ef. Tezić: Brojne su aktivnosti, kao što sam već ranije kazao, u našem džematu Halmstad. Teravija i ramazanska mukabela (svakim danom poslije podne i ikindije – namaza po deset stranica), zatim predavanje poslije teravije, Kazivanje o vjerovjesnicima prije ikindije – namaza, noćni namaz u posljednjoj trećini (neparne noći) mubarek ramazana, obilježavanje prigodnim programom mubarek noći (17. noć i 27. noć), obilježavanje 15. aprila Dan Armije RBiH gdje ćemo imati  i posebne goste (Nezim Halilovic – Muderis i Avdo Huseinović), redovni iftari za žene, omladinu i džematski iftar, podjela paketića za nase najmlađe, posljednji dan mubarek ramazana, druženja...

Kako sagledavate suživot hrišćana i muslimana danas na prostorima ove skandinavske zemlje (Švedske)? 

Ef. Terzić: Moje iskustvo po ovom pitanju je pozitivno. Podrška koju kao džemat i zajednica u ovom gradu imamo od Švedske crkve je izuzetna, značajna i važna za nas. U ovih sedam mjeseci, koliko sam tu, nisam doživio niti jednu neugodnost bilo gdje. Naravno, trebamo i mi da na pravi i ispravan način predstavimo ko su to muslimani i šta je islam...

Ono što mi je rečeno kada sam dolazio ovdje je to da su Šveđani kao narod hladni. To iskreno u ovih nekoliko mjeseci ovdje nisam dozivio. Izuzetno su uljudni i prijatni, rijetke su situacije kada ne pozdrave ili kada nisu nasmijani prilikom susreta. Naravno, sve ovo govorim iz svog ličnog iskustva i primjera.  

6251b18d-1bc4-4a4b-953b-40800a0a0a64-13581974-1764998293783191-1775464208304579305-o-previeworg

Dosta ste radili, a i radite s djecom. Šta možete poručiti roditeljima, koje sposobnosti da razvijaju kod svoje djece? 

Ef. Terzić: Budući da sam mu´allim, a ujedno i roditelj, svjestan sam svih izazova koji su pred nama, s kojim se svakodonevno susrećemo. Smatram da je, pored razgovora i savjeta koje upućujemo svojoj djeci, mnogo važnije da budemo primjer, tj. da ono što im govorimo prate i naša konkretna djela. To daje daleko veće rezultate, i dugotrajnije je od same riječi.

Mi treba da im pokažemo kako da se nose sa raznoraznim izazovima današnjeg vremena. Mi želimo da poštedimo svoju djecu patnji i iskušenja, međutim to nekada nije moguće i važno je da nekada djeca uče i izvlače pouke i poruke iz samih grešaka, te na taj nacin stiču vlastita iskustva, a mi tu treba da im budemo podrška i oslonac, a ne da ih osuđujemo i na taj način guramo još više u propast.  

Alija, r.a., je rekao: "Odgajajte djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne u vremenu u kojem ste vi živjeli..."

Naravno, tu učitelji i mu´allimi mogu doprinijeti kvalitetnijem odgoju i razvoju sposobnosti kod djece.  

6251b19d-78b8-4bd6-ad73-46840a0a0a64-272655910-3174924716123868-2296854612095292395-n-previeworg

Za kraj, šta poručujete našoj omladini? Na koji način oni treba da nađu put koji će slijediti u vremenu u kojem je više nego ikad prisutno izazova i raznih stranputica? 

Omladina treba da bude svjesna da je ona budućnost našeg naroda, naših džemata i naše zajednice. Jedan je pisac napisao: "Pokažite mi čime se omladina jednog naroda zanima, pokazat ću vam kakva budućnost čeka taj narod..."  

Omladina mora da bude svjesna da će u jednom momentu života, ona biti ta koja će rukovoditi procesima u državi, u gradu, u džematu... Na tom putu treba i mi da ih uputimo, te da im damo primjer kako i na koji način da budu dio tih procesa i kako da vode te procese. Nažalost, danas rijetki su oni koji omladini daju priliku da se dokaže i pokaže, ne shvatajući da će oni sutra biti ti koji će naslijediti nas i voditi nas onako kako smo ih mi uputili i naučili.  

Drago mi je da u Švedskoj već 25 godina ima organizacija pod nazivom BEMUF, koja okuplja omladinu i koja radi unutar džemata s njima.  

I za kraj želim da uputim dvije poruke našoj vrijednoj omladini, da iskoriste mubarek mjesec ramazan, koji je idealna prilika za to, da upoznaju svoju vjeru (islam) i  da se trude da to praktikuju koliko god mogu u svome životu. I druga poruka, gdje god da živite, upoznajte se sa historijom svoje domovine Bosne i Hercegovine i svog naroda. 

Ne propustite