ANALIZA/Da li je kraj rata bliži nakon razgovora PUTIN-XI? Kineski predsjednik je otišao iz Rusije i svi se pitaju šta sada slijedi

Svijet
ANALIZA/Da li je kraj rata bliži nakon razgovora PUTIN-XI? Kineski predsjednik je otišao iz Rusije i svi se pitaju šta sada slijedi
Kineski mirovni plan za Ukrajinu mogao bi se koristiti kao osnova za okončanje rata, rekao je Vladimir Putin nakon sastanka sa kineskim predsjednikom.

Kineski mirovni plan za Ukrajinu mogao bi se koristiti kao osnova za okončanje rata, rekao je Vladimir Putin nakon sastanka sa kineskim predsjednikom.

Međutim, Putin je rekao da se plan može iznijeti tek kada budu spremni "na Zapadu i u Kijevu".

Ruski se čelnik sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u utorak u Moskvi kako bi razgovarali o sukobu i odnosima između dviju zemalja.

Kineski plan, objavljen prošli mjesec, ne poziva eksplicitno Rusiju da napusti Ukrajinu. U 12 tačaka poziva se na mirovne pregovore i poštivanje nacionalnog suvereniteta, bez konkretnih prijedloga.

capture

Ali Ukrajina je inzistirala na povlačenju Rusije s njenog teritorija kao uslov za bilo kakve razgovore - a nema znakova da je Rusija to spremna učiniti, piše  BBC.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da bi pozivanje na primirje prije nego što se Rusija povuče "učinkovito značilo podržavanje ratifikacije ruskog osvajanja".

blinkenepa

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon završetka razgovora s Xijem, Putin je rekao: "Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rješavanje sukoba u Ukrajini, kad god su Zapad i Kijev spremni za to."

Ali Rusija tek treba vidjeti takvu "spremnost" s druge strane, dodao je.

Stojeći uz ruskog čelnika, Xi je rekao da je njegova vlada za mir i dijalog te da je Kina na "pravoj strani historije".

Ponovno je ustvrdio da Kina ima "nepristran stav" o sukobu u Ukrajini, nastojeći Peking prikazati kao potencijalnog mirotvorca.

Oni su također razgovarali o rastućim trgovinskim, energetskim i političkim vezama između dviju nacija.

"Kina je vodeći vanjskotrgovinski partner Rusije", rekao je Putin, uz obećanje da će nastaviti i nadmašiti "visoku razinu" trgovine postignutu prošle godine.

Xi je napustio Rusiju u srijedu, a njegov je avion poletio iz zračne luke u Moskvi.

Ranije je Xi nazvao Kinu i Rusiju "velikim susjednim silama i sveobuhvatnim strateškim partnerima".

Prema ruskim državnim medijima, dvojica čelnika su također:

 - Potpisali dva zajednička dokumenta - jedan koji detaljno opisuje planove za gospodarsku suradnju i jedan o planovima za produbljivanje rusko-kineskog partnerstva

 - postigli dogovor o planiranom plinovodu u Sibiru za isporuku ruskog plina u Kinu preko Mongolije

  - Složili se da nuklearni rat "nikada ne smije biti pokrenut"

 - Razgovarali o svojoj zabrinutosti zbog novog Aukus pakta - obrambenog sporazuma između Australije, UK-a i SAD-a

 - Izražena zabrinutost zbog sve veće prisutnosti NATO-a u Aziji po pitanju "vojnih i sigurnosnih pitanja"

Na Zapadu raste zabrinutost da bi Kina mogla pružiti vojnu podršku Rusiji. Govoreći u Bruxellesu, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da njegov savez nije "vidio nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji".

No dodao je da postoje "znakovi" da je Rusija zatražila oružje i da se zahtjev razmatra u Pekingu.

U zajedničkoj izjavi koju su Kina i Rusija objavile nakon sastanka dvojice čelnika navodi se da blisko partnerstvo dviju zemalja ne predstavlja "vojno-politički savez".

Odnosi "ne čine blok, nemaju sukobljavajući karakter i nisu usmjereni protiv trećih zemalja", dodali su.

Putin je također iskoristio konferenciju za novinare da optuži Zapad za raspoređivanje oružja s "nuklearnom komponentom" i rekao da će Rusija biti "prisiljena reagirati" ako UK pošalje granate napravljene s osiromašenim uranom u Ukrajinu. 

putin

Posjeta kineskog predsjednika Rusiji uslijedila je nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za hapšenje predsjednika Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Zelensky je rekao  da će se pridružiti summitu G7 u Japanu u maju putem video veze na poziv gospodina Kishide.

Rekao je na  konferenciji u utorak poslijepodne da je također tražio od Kine da se uključi u razgovore, ali čeka odgovor.

Ponudili smo Kini da postane partner u provedbi mirovne formule, rekao je. 

"Pozivamo vas na dijalog, čekamo vaš odgovor."

Ne propustite