Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan

Svijet
Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan
FRANCUSKI parlament velikom je većinom glasao za vladin plan nuklearnih ulaganja dan nakon što je vlada jedva preživjela glasanje o povjerenju u vezi s planom mirovinske reforme.

FRANCUSKI parlament velikom je većinom glasao za vladin plan nuklearnih ulaganja dan nakon što je vlada jedva preživjela glasanje o povjerenju u vezi s planom mirovinske reforme.

Plan nuklearne obnove, čija je ključna točka planirana gradnja šest novih nuklearnih reaktora, prihvaćen je s 402 glasa za i 130 protiv. Jučer je 278 zastupnika podržalo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je predvodila oporba, a nedostajalo im je samo devet glasova od 287 potrebnih za rušenje vlade.

"Nakon Senata prošlog mjeseca donji dom je večeras velikom većinom glasao za nuklearni plan (…), rezultat zajedničkog rada u borbi protiv klimatskih promjena i jamstvo našeg energetskog suvereniteta", napisala je na Twitteru francuska premijerka Elisabeth Borne.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi ponovno preuzeti inicijativu s novim reformama u nadolazećim tjednima nakon što je njegova vlada zamalo pala zbog plana mirovinske reforme. Nuklearna energija je jedno od pitanja oko kojih se njegova centristička stranka slaže s konzervativnom Republikanskom strankom, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje.

Višemjesečni zastoji
"Naš cilj je učiniti Francusku državom koja ne stvara emisije ugljika i suverenom državom", na Twitteru je napisala ministrica energije Agnès Pannier-Runacher i dodala da je to prvi temelj za "ogromni projekt ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije".

Rekla je da u procesu izgradnje novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje vijeka postojećih ni izgradnju novih. "S ovim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i humanističku avanturu koja je našoj zemlji poznata još od sedamdesetih", rekla je Pannier-Runacher.

Macron namjerava započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027., i to u sklopu plana vrijednog 52 milijarde eura za izgradnju šest novih reaktora.

Ovaj plan dolazi nakon što je Francuska pretrpjela višemjesečne zastoje u svojoj postojećoj "floti" od 56 reaktora, zbog čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina. Prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni, a potrošene su milijarde iz proračuna. 

Ne propustite