Najtanji neboder na svijetu širok svega 18 metara

Kiosk
Najtanji neboder na svijetu širok svega 18 metara
Završena je izgradnja Steinway Towera, poznatog kao "najtanji neboder na svijetu".

Završena je izgradnja Steinway Towera, poznatog kao "najtanji neboder na svijetu".

Nalazi se u New Yorku, u četvrti Midtown Manhattan, a riječ je o impresivnom objektu od betona i stakla visokom 435 metara i širokom tek 18 metara. Steinway Tower ujedno je treća najviša zgrada u New Yorku, a za njezinu izgradnju zaslužan je arhitektonski Studio Sofield, prenosi Index.

“Svi smo bili na nekom luksuznom mjestu, ali ja sam želio stvoriti zgradu kakva još ne postoji. Želio sam stvoriti iskustvo koje se može doživjeti samo u New Yorku”, rekao je osnivač Studija Sofield.

Cijene stanova u neboderu i do 66 milijuna dolara
Neboder je smješten u takozvani Billionaires Row (red milijardera), odnosno područje luksuznih zgrada oko Central Parka, u kojem žive neki od najbogatijih ljudi svijeta.

CNN piše da se cijene stanova u ovoj građevini od 84 kata kreću između 7.75 milijuna dolara i 66 milijuna dolara. U unutrašnjosti zgrade nalazi se i bazen, a uključuje i privatne blagovaonice, simulaciju golf-terena i uređenu terasu.

Fasada nebodera sadrži blokove terakote, materijal koji izgleda kao da mijenja boju i teksturu kad se gleda pod različitim svjetlima i iz različitih uglova.

“Metoda koju bogati koriste za ulaganje”
Vlasnici stanova ovog nebodera moći će se početi useljavati od početka sljedeće godine, no Fatih Ergün, arhitekt iz New Yorka, tvrdi da su takve zgrade obično poluprazne.

“Više od pola takvih luksuznih zgrada usred Manhattana je prazno. To nisu zgrade koje nastaju iz stambenih potreba, već je to metoda koju bogati posljednjih godina koriste za ulaganje. Na primjer, gornji kat zgrade 432 Park Avenuea prodan je za 169 milijuna dolara, a vlasnik navodno nije ni ušao u zgradu, kamoli u stan koji je kupio”, ispričao je za strane medije.

“Većina nebodera koje vidimo danas nije postojala prije desetak godina. Jako su promijenili New York. No je li to loše? Naravno da nije. Ne možete izbjeći mijenjanje grada s vremenom”, dodao je i zaključio da luksuzne zgrade nude veličanstvene prizore

Ne propustite