TRIK PSIHOLOGA OD 5 MINUTA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA BRŽE ZASPITE: Rutina koja će učiniti da rasterećni uplovite u snove

Kiosk
TRIK PSIHOLOGA OD 5 MINUTA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA BRŽE ZASPITE: Rutina koja će učiniti da rasterećni uplovite u snove
-

Trik psihologa od 5 minuta pomaže da lakše zaspite - kako da se oslobodite negativnih misli i stresa prije nego što legente u krevet!

Mnogo ljudi se suočava sa nesanicom, a svjedoci smo iskustva da često, iako je naše tijelo u krevetu, um luta i ne može da se umiri. Kada dođe vrijeme za spavanje, dugotrajne misli, planovi i brige mogu da vas opterete i poremete kvalitet sna. Postavljate sebi pitanja, pravite planove, a neki se čak suočavaju i sa negativnim mislima i anksioznim stanjem.

Ove misli koje se ponavljaju mogu otežati ljudima da zaspu u roku od 20 minuta na koji mnogi stručnjaci preporučuju da ciljaju. Sljedeći put kada vas stresne misli i obaveze drže budnim, ustanite i zapišite ih.

Iako mnogima ovo izgleda smiješno, ako zapišete svoju listu obaveza noću, naturopatska doktorka za spavanje Ketrin Darli rekla je da u suštini stavljate stres na papir. Ona preporučuje da odvojite nekoliko minuta da to uradite oko sat vremena prije nego što želite da zaspite.

Klinički psiholog, dr Elena Velš potvrdila je da pisanja liste obaveza i zadataka tokom noći ima prednosti po mentalno zdravlje. "Postoje istraživanja da je bilježenje [obaveza], čime se vaš mozak oslobađa od potrebe da ih prati, povezano sa dužim snom i boljim kvalitetom sna".

Najbolji dokaz o tome dolazi iz studije iz 2018. godine iz Laboratorije za neuronauku i kogniciju o spavanju Univerziteta Bejlor. Za to istraživanje, 57 zdravih studenata završilo je 5-minutni pismeni zadatak prije nego što su se prepustili snu. Ili su pisali o zadacima koje su već obavili ili su pisali o zadacima koje su trebali da zapamte i završe u narednih nekoliko dana.

Učenici koji su zapisivali buduće zadatke zaspali su znatno brže od onih koji su pisali o prethodnim zadacima. I zanimljivo, što je njihova lista obaveza bila detaljnija, brže su zaspali. Ovo je navelo autore studije da zaključe da bi bilo korisno da 5 minuta pred spavanje potrošimo na zapisivanje svojih misli kako bismo raterećeni legli u krevet.

Velš kaže da ovo istraživanje prati ono što znamo o ljudskoj psihologiji. "Ako imamo nešto što želimo da zapamtimo da uradimo, to se čini kao otvoren jezičak u našem mozgu. To je tamo i zauzima resurse", objašnjava ona. Prenoseći to na papir, ispiremo neki mentalni prostor kako bi mozak mogao lakše da pređe u režim spavanja.

Kada to učinite, Darli predlaže da ga nastavite sa još jednom umirujućom aktivnošću kako biste nastavili da skrećete misli sa stvari prije spavanja. Možete čitati knjigu, opuštajući se uz muziku za spavanje ili popiti toplo mlijeko ili čaj bez kofeina.

Izvor: Sensa

Ne propustite