ANALIZA/AMERIKA TVRDI: Xijevi razgovori s Putinom pružaju "diplomatsko pokriće" za rat

Svijet
ANALIZA/AMERIKA TVRDI: Xijevi razgovori s Putinom pružaju "diplomatsko pokriće" za rat
Xi Jinping u utorak stiže na drugi dan razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali zapadni saveznici i dalje su skeptični prema bilo kakvom pomaku oko rata u Ukrajini, a Washington kaže da posjet kineskog čelnika predstavlja "diplomatsko pokriće" za Moskvu.

Xi Jinping u utorak stiže na drugi dan razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali zapadni saveznici i dalje su skeptični prema bilo kakvom pomaku oko rata u Ukrajini, a Washington kaže da posjet kineskog čelnika predstavlja "diplomatsko pokriće" za Moskvu.

Ključno pitanje globalnog interesa koje visi nad pregovorima je hoće li ikakvi ishodi utjecati na sukob u Ukrajini, gdje Rusija nastavlja s napadom koji je izazvao masovnu humanitarnu krizu i ostavio desetke hiljada mrtvih.

Kina se posljednjih sedmica pokušala prikazati kao ambiciozni posrednik u miru, pozivajući na prekid vatre i mirovne pregovore u nejasno formuliranom dokumentu o stajalištu objavljenom prošlog mjeseca.

Putin je u ponedjeljak rekao da je Rusija "pažljivo proučila" kineske prijedloge i obećao "priliku za razgovor o ovoj temi", prema saopštenju iz Kremlja.

No, postojao je veliki skepticizam prema kineskom stajalištu o rješavanju sukoba, usredotočen na zabrinutost da ništa što je Peking do sada ponudio ne odražava zahtjev Ukrajine da se sve ruske trupe povuku s njenog teritorija.

0608506a-aea3-469d-808f-093c0eeb3379

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je oštro kritikovao Xijev posjet, rekavši da je do njega došlo samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za hapšenje Putina.

1678896818-2023-03-15t153759z-894848770-rc2fuz9shkfb-rtrmadp-3-russia-syria-putin-assad-1024x687

"Kina ne osjeća nikakvu odgovornost smatrati Kremlj odgovornim za zločine počinjene u Ukrajini, i umjesto da ih čak i osudi, radije bi pružila diplomatsko pokriće Rusiji da nastavi činiti iste zločine", rekao je prvi diplomat Washingtona.

Svi pozivi na prekid vatre "koji ne uključuje uklanjanje ruskih snaga s ukrajinskog teritorija zapravo bi bili potpora ratifikaciji ruskog osvajanja" jer bi "omogućili predsjedniku Putinu da odmori i obnovi svoje trupe, a zatim ponovno pokrene rat u jednom trenutku povoljnijem za Rusiju", dodao je.

'Strateški izbor'

Čak i dok se rat nadvija nad razgovorima, razgovori u utorak između čelnika i njihovih visokih dužnosnika mogli bi se usredotočiti na pitanja bliža kući, poput sigurnosti, zajedničkih diplomatskih ciljeva i trgovine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju od ponedjeljka reklo je da se oba čelnika raduju razgovorima sljedećeg dana o izradi "novog plana" za kinesko i rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije "u godinama koje dolaze".

Taj bilateralni odnos postao je sve bliži pod dvojicom autoritarnih vođa.

Njihovi su odnosi postali još kritičniji za Rusiju nakon njezina rata, budući da su je dalekosežne sankcije iz zemalja širom svijeta učinile ovisnijom o voljnim trgovinskim partnerima poput Kine.

Xijevi komentari pokazuju da Peking njegov posjet Moskvi vidi kao sredstvo za jačanje sposobnosti dviju zemalja da napreduju sa svjetskim poretkom koji ide u prilog njihovim vlastitim programima.

Sastanak također pruža priliku Kini za daljnje proširenje gospodarskih odnosa. Prošle je godine kineski uvoz ruskog goriva po sniženim cijenama porastao – a dogovori oko energetske ili gospodarske saradnje vjerojatno će biti na stolu u utorak.

Bez obzira na bilo kakav ishod vezan uz rješenje sukoba, čini se da će Xi iskoristiti  sastanak kao platformu za nastavak tekućih nastojanja Pekinga da se pozicionira kao glas mira i odgovorni globalni igrač.

"Većina zemalja podupire popuštanje napetosti, zalaže se za mirovne pregovore i protivi se dolijevanju ulja na vatru", citiralo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova riječi Xija Putinu u ponedjeljak. “Kina će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu.”

 

Ne propustite