MISTERIJA RAZRIJEŠENA: Evo zašto je Esma Redžepova usvajala samo mušku djecu

Zanimljivosti
MISTERIJA RAZRIJEŠENA: Evo zašto je Esma Redžepova usvajala samo mušku djecu
Esma Redžepova bila je kraljica romske muzike, dva puta nominovana za Nobelovu nagradu za svoj humanitarni rad

Esma Redžepova bila je kraljica romske muzike, dva puta nominovana za Nobelovu nagradu za svoj humanitarni rad

Esma Redžepova u narodu je bila poznata i kao "kraljica romske muzike" ali i veliki dobrotvor. Nema ko nije znao u regionu i šire da je Esma usvojila 48 djece, do kojih su svi bili dječaci sem jedne djevojčice. Na pitanje zašto su usvajali samo mušku djecu Esma je to ovako objasnila:

„Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku djecu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa?", dodala je ona tad, prenosi „Hello“.

Esma Redžepova
Inače, Esma i Stevo su život posvetili muzici i kada su htjeli da se ostvare kao roditelji, shvatili su da su ostarili za to. Kako nisu uspjeli da se ostvare kao biološki roditelji, usvojili su čak 48 djece.

„To nije bilo samo reda radi. Svoj toj djeci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pjesmi… Željeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vježbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl ‘Teodosijevski’. Kako je koje od djece odrastalo, tako je napuštalo ansambl. Zasnovalo bi svoju porodicu, a na njegovo mjesto došao bi sljedeći usvojeni dječak. Danas su svi materijalno obezbijeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom“, kazala je pevačica svojevremeno.


Podsjetimo, pjevačica Esma Redžepova preminula je u decembru 2016. u 73-oj godini života, a iza sebe je ostavila legat kao malo ko!

Rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro djece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mlijeko, čistila stanove...

"Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osjetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvijek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu", rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.


Da joj uopšte nije bilo lako, svjedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

"Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali "Ciganka". Niko nije htio da sjedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge djece i to mi je najteže palo", rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela da pjeva, a sa 13 je pobijedila na jednom muzičkom takmičenju na kojeg je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, djevojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.


Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje djece, ali su pomogli drugoj djeci. Usvojili su čak četrdeset sedam dječaka, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru "Teodosievski". Sve svoje sinove Esma je podigla i finansijski zbrinula. Nakon velikog broja sinova, usvojila je i djevojčicu.

Ne propustite