RAZBIJAMO MITOVE: Treba li vam osam čaša vode dnevno, da li je štetno pucketanje zglobovima…

Zanimljivosti
RAZBIJAMO MITOVE: Treba li vam osam čaša vode dnevno, da li je štetno pucketanje zglobovima…
Doktorka Sara Kajat je u britanskom šou-programu "This Morning" razbila neke uobičajene mitove o zdravlju u koje mnogi vjeruju

Doktorka Sara Kajat je u britanskom šou-programu "This Morning" razbila neke uobičajene mitove o zdravlju u koje mnogi vjeruju

Između ostalog je otkrila da ne moramo zaista da popijemo osam čaša vode dnevno i da pravilo pet sekundi nije stvarno.

Ne treba da čistimo uši

Prema riječima ove ljekarke, čišćenje ušiju je potpuno nepotrebno, jer se, kako je objasnila, one same čiste.

„U ušima su dlačice koje izbacuju vosak. Nema potrebe da gurate u uvo štapić kako biste očistili vosak (cerumen). Svaki put kad to radite, rizikujete oštećenje dlačica i sluznice, što može da dovede do infekcije. Osim toga, možete slučajno da probijete bubnu opnu“, pojasnila je i istakla da ne treba da se trudimo da izbacimo sav cerumen iz ušiju, jer nam je on potreban kao zaštitno sredstvo.

Ne treba da pijemo osam čaša vode dnevno

Iako je važno da ostanemo hidrirani, priča o osam čaša vode u danu je mit, tvrdi ona.

„Ne mogu da pronađem nikakav dokaz da bi trebalo da pijemo osam čaša vode dnevno. Na to koliko vam vode treba utiču pol, starost, nivo fizičke aktivnosti, okolina u kojoj boravite i drugi parametri“, objasnila je.

Ne možemo da se prehladimo jer nam je hladno

Mnogi vjeruju da izlaženje tokom hladnog vremena može da prouzrokuje prehladu.

„Da biste se prehladili, morate da pokupite virus. Dakle, boravak u hladnom okruženju nije uzrok prehlade“, govori doktorka Kajat, prenosi B92.

Pucketanje zglobova nije uzrok artritisa

Ako imate naviku da pucketate zglobovima, nemojte misliti da ćete dobiti artritis, kaže doktorka i dodaje da je razlog za zabrinutost tek ako osjetite bol ili otok.

Pravilo pet sekundi nije stvarno

Prema pravilu pet sekundi, hranu koja je pala na pod možemo da pojedemo ako na podu nije duže od pet sekundi. Međutim, prema riječima ljekarke, to nije zaista tačno.

„Da, veća je vjerovatnoća da će hrana pokupiti klice ako je duže na podu. Ali to se može dogoditi i u sekundi. Dobra vijest je da ćete preživjeti“, našalila se, prenose Vijesti.me.

Ne propustite