Bakir Izetbegović: State Department donosi odluke na temelju tračeva iz sarajevskih kafana

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović: State Department donosi odluke na temelju tračeva iz sarajevskih kafana
Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održavala se danas u hotelu 'Holiday' u Sarajevu.

Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održavala se danas u hotelu 'Holiday' u Sarajevu.

 

Sjednica je trajala tri sata, a nakon njenog završetka medijima se obratio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Na početku obraćanja govorio je o nedavnim sankcijama koje je SAD uveo Osmanu Mehmedagiću i pozvao američku ambasadu da dostave dokaze o kriminalu i korupciji njihovog člana i stranke SDA.

"Kažu da je sarađivao s kriminalnim grupama da bi zaštito sebe i svoju stranku, kažu kako SDA doprinosi diskuncionalosti FBiH umjesto da radi na retorici pomirenja. HDZ petu godinu blokira imenovanje novog saveza federalne vlade i onda se optuži SDA. Vjerujete li vi ovome čemu svjedočite ili ovome što je rekla ambasada SAD, da je SDA kriva za blokade u radu Vlade", kazao je Izetbegović.

"Neka ne lijepe etikete, neka dokažu krivnju Osmice", poručio je Izetbegović.

O tome kako je SAD odlučio staviti Mehmedagića na crnu listu kazao je da se odluke baziraju na neistinama.

"State Department je donio odluku na osnovu sarajevskih kafana i na tračevima opozicije, tako su donijeli odluku. Na bazi toga Amerika donosi odluke", smatra Izetbegović.

Komentarisao je i proces formiranja vlasti u Vladi FBiH.

"SDA ima najaču komponentu tj. gospodin Lendo, iza njega stoji Ustav, radi se o trokomponetnom formiranju vlasti. Nas optužuju da blokiramo, a Stojanović i Bradara šta rade. Nas pokušavaju blokirati, a ne mi njih", dodao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao i da mjesecima traje hajka na stranku SDA.

"Kad toliko ljudi govori protiv vas, onda se trebate pitati u čemu je problem. Međunarodna zajednica se bavi samo Bošnjacima, zašto se ne bave Dodikom i njegovim poslovima, npr. protuustavnom proslavom 9. januara. Oni su mislili da ćemo se mi povuči, ali mi to nećemo. SDA će se i dalje suprotstavljati Dodikovoj politici, ali i djelu politike Međunarodne zajednice", izjavio je Izetbegović.

Na kraju je lider stranke SDA komentarisao i situaciju sa diplomom svoje supruge.

"Profesor Kurjak je rekao da moja supruga nema diplomu, onda smo mi objavili naše snimke gdje se čuje onaj njegov dirljivi govor na odbrani. Branili smo se i kada su mog oca odveli na robiju pa je poslije bio predsjednik, borit ćemo se opet istinom. 40 godina nama rade o glavi.

Ona je pomogla da KCUS postane respektivna institucija koja je zaista poštovana u svijetu, ona treba biti cijenjena, a ne da je se proziva. Ona će završitit to na Sudu. Demantovali smo sve pred javnosti, sad ćemo u sudske klupe", zaključio je Izetbegović.

Ne propustite