SAD JE PRAVO VRIJEME! POSADITE OVU BILJKU U KUĆI: Nećete vidjeti KOMARCA, NI MUHE NA LJETO!

Praktična žena
SAD JE PRAVO VRIJEME! POSADITE OVU BILJKU U KUĆI: Nećete vidjeti KOMARCA, NI MUHE NA LJETO!
-

Lijepi dani su već stigli, priroda je krenula da se budi, a dosadni insekti uskoro će krenuti da opsjedaju vaš dom. Kako biste bubaruse, bubašvabe, mrave i ostale štetočine skinuli sa vrata najbolje je da izvršite dezinsekciju vašeg doma ili nabavite preparate pomoću kojih ćete ih se otarasiti, a što se letećih napasti tiče tu vam nudimo nekoliko jednostavnih prirodnih rješenja.

Prije svega, u slučaju da imate dvorište ili terasu, potrebno je da uklonite bilo kakvu vodu koja vam se nakupila po praznim saksijama, u zapušenom oluku ili bilo čemu drugom što bi moglo da zadržava vodu.  Biljke u saksiji takođe imaju tendenciju da se napune suvišnom vodom, što je savršeno uzgajalište komaraca, pa vodite računa da ne pretjerujete sa zalivanjem, piše Mondo.rs.

Ipak, najbolje bi bilo da zasadite mirisno bilje koje odbija komarce, ali i ostale leteće insekte. Ukoliko nemate dvorište ni terasu, ove biljke možete da zasadite u male saksije i postaviti ih pored prozora, a preporučljivo bi bilo da to uradite što pre kako bi imale vremena da izrastu i obezbijede vam miran san na ljeto. U slučaju da nemate vremena za ovakve aktivnosti, jednostavno možete da kupite već stasale biljke, a najbolje bi bilo da to bude lavanda, ruzmarin ili bosiljak od koga komarci i muhe prosto bježe.

lavanda3

Takođe, određena esencijalna prirodna ulja mogu lako da odbiju ove dosadne letače. Na primer, mirisi citronele, limunske trave i hrizanteme nisu toksični i drže komarce na odstojanju. I mirisne sveće vam takođe mogu poslužiti kao koristan saveznik u borbu protiv insekata, prvenstveno one sa citrusnim mirisima.

Što se tiče muha, njih najlakše možete obeshrabriti biljkama poput matičnjaka, mente, hrizanteme, nevena, bosiljka, bijelog luka, eukaliptusa, lavande i ruzmarina. Srećom, ovih biljaka se gnušaju i svi ostali leteći insekti, lijepo mirišu i još ljepše izgledaju, a svjež bosiljak i ruzmarin poslužiće kao izrstan dodatak vašim jelima.

Korisno bi bilo i da postavite svjetla koja odbijaju insekte kao što su LED lampe u dvorištu kako biste ih odvratili od ulaska u vaš dom.

Putem interneta možete da nabavite razna netoksična rešenja za suzbijanje buba koja isto tako mogu učiniti čuda i uništiti buhe, krpelje i druge insekte, a pritom neće naškoditi vašem ljubimcu. Izaberite proizvode sa oznakom “prirodno” ili “organsko” i u potpunosti sledite uputstva proizvođača.

Ne propustite