SRPSKI TRAVAR: BILJKA KOJU JE SAD NAJVAŽNIJE DA JEDETE! Čisti tijelo od otrova, a čudo je za PRITISAK i HOLESTEROL

Porodica i zdravlje
SRPSKI TRAVAR: BILJKA KOJU JE SAD NAJVAŽNIJE DA JEDETE! Čisti tijelo od otrova, a čudo je za PRITISAK i HOLESTEROL
-

Najpoznatiji narodni travar Momčilo Antonijević govorio je o prednostima sremuša za zdravlje.

Rano proljeće je vrijeme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Kako se sremuš pravilno koristi i kako može da nam popravi zdravlje, govorio je u emisiji na RTS-u Momčilo Antonijević, narodni travar.

Sremuš se u narodu naziva još i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, jer po narodnom vjerovanju ovo je prva stvar koju medved pojede kad se probudi poslije dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idealno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.

Sremuš je fantastičan biljni lek za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik koji kad se koristi u svežem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse. List sremuša najbolje je upotrebljavati u svježem stanju kao salatu.

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji bijeli luk razređuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.

Mart i april su idealno vreme za branje i konzumiranje sremuša jer se ova biljka može korisititi samo u svježem stanju, sušenjem nestaju njegova ljekovita svojstva.Od sremuša možemo napraviti i ljekovitu tinkturu koja se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Osobe koje imaju čir na želucu treba da izbjegavaju ovu biljku.

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno djeluju protiv srčanog i moždanog udara.

(MONDO/RTS)

Ne propustite