"NE ZOVEM IH, ČEKAM DA SE DJECA MENE SJETE, OSJEĆAM SE ŠUGAVO I NAPUŠETNO KAO PAS" Ispovijest zaboravljene majke kida dušu

Ispovijesti
"NE ZOVEM IH, ČEKAM DA SE DJECA MENE SJETE, OSJEĆAM SE ŠUGAVO I NAPUŠETNO KAO PAS" Ispovijest zaboravljene majke kida dušu
Bolna ispovijest majke koju su djeca zaboravila i ne posvećuju joj pažnju potresla je cijeli region.

Bolna ispovijest majke koju su djeca zaboravila i ne posvećuju joj pažnju potresla je cijeli region.

Starenje je prirodan dio životnog ciklusa, ali to ne znači da nam starenje naših roditelja i drugih članova porodice u ozbiljnijim godinama lako pada. Pozne godine donose nemoć s kojom se oni teško mire, a uloge se polako menjaju pa mi preuzimamo brigu o njima, a ponekad se desi da djeca često svoje roditelje zanemare i često zaboravljaju.

Kod starijih ljudi izolacija može dovesti do depresije i povlačenja u sebe, a istraživanja su pokazala da i najskromniji znak pažnje može umanjiti njihov osjećaj nemoći i poboljšati im psihičko i fizičko zdravlje.

  Stariji su mnogima često na teretu
Tužno je kada bilo koja majka na ovom svijetu osjeti da je sama, zaboravljena, zapostavljena od strane svoje djece. Ovo je potresna ispovijest jedne majke koju vam prenosimo u cijelosti.

"Imam 65 godina i živim sama. Dvoje djece, sin i kćerka imaju svoje živote daleko odavde, imaju svoju djecu i svoje probleme. Ne zovem ih, čekam da se oni mene sjete, a to se vrlo rijetko desi. Ove godine su mi i rođendan zaboravili čestitati. Nema veze, nisam im zamjerila. Znam kako im je, i ja sam bila isfrustrirana u njihovim godinama. Previše sam kidala sebe brinući se kako da ih odgojim i omogućim sve neophodno. Drago mi je što sam uspjela da ih i školujem i napravim dobre ljude od njih ali mi je žao što sam se toliko nervirala oko svega. Zbog čega?

Baka, Starija žena, Stara žena
Da bih sad bila sama i sjedila čitav dan u četiri zida čekajući da mi telefon zazvoni da mi bar neko kaže "Sretan ti rođendan" i osjećam se tako šugavo i napušteno kao pas? Pa neka... Hvala vam. Mogu ja sve sama. Ja ću sebi uvijek naći hobi i držati pozitivnu stranu svojih misli. A vi neka vam je Bog u pomoći. Moliću se da vam život ne dadne sudbinu kakva je mene zadesila. Moliću se da vas djeca ne zaborave, čak i ako ste uvijek bili tu za njih i pomogli im u svemu što so pomoći moglo, kao što ste vi mene zaboravili. Neka.. Ne zamjeram vam. Ali sjetićete me se kad me ne bude bilo. Sjetićete se i rođendana i svega, i tada će vam proći kroz glavu svaka situacija u kojoj ste se ogriješili o svojoj majci. Majka vas je dovela tu gdje jeste, ona se ne smije zaboraviti tek tako. Ali neka... Dok sam živa biću tu uz vas, bez obzira na sve".

Ne propustite