KOJE CVIJEĆE TREBA DA ZASADITE AKO VAM JE TERASA U HLADOVINI: Ove biljke obožavaju sjenovita mjesta!

Zanimljivosti
KOJE CVIJEĆE TREBA DA ZASADITE AKO VAM JE TERASA U HLADOVINI: Ove biljke obožavaju sjenovita mjesta!
-

Volite cvijeće i sobne biljke ali vam uporno ne uspijevaju?! Ukoliko do vašeg balkona ili terase ne dolazi mnogo sunca, ne brinite. Postoji cvijeće koje uživa u sjenci!

Uskoro se približava najljepši dio godine kada će gradski balkoni i terase da buknu u najlepšim bojama napupelih cvjetova. Ukoliko niste te sreće i terasa vam je nezgodno pozicionirana tako da do nje ne dolazi dovoljno sunca, ne odustajte od baštovanstva. Postoje biljke koje vole hladovinu, a obradovaće vas lijepim cvjetovima čak i zimi.

Treba znati da postoje i različite vrste senke i da u odnosu na to treba birati biljke. Lukovičaste biljke, poput zumbula, đurđevka i šumske ciklame dobro podnose sjenku i polusjenku. U potpunoj sjenci uspijevaju ukrasne forme Valdštajnovog zvončića, kukurjek, zdravac i rodgersija.
Ako vaša bašta ili terasa dobija sunčevu svjetlost samo 2 do 3 sata dnevno onda je to bašta u sjenci.

Tigrasti ljiljan
Tokom juna i jula ova prelijepa biljka, koja se razmnožava putem lukovica, je na vrhuncu cvetanja. Prednost tigrastog ljiljanja je i ta što se na vrhovima cvjetnih grančica dugo otvaraju novi cvjetovi. Važno je da ih redovno orezujete i uklanjate precvetale cvetove, jer ljiljani tako čuvaju svoju energiju i hranljive materije.

Fuksija
Ukoliko imate viseće saksije – fuksija je idealna. Ovom cvijeću odgovara potpuna sjenka i vlažnost, pa ne zaboravite da ih redovno orošavate po listovima. Najzastupljenija sorta je Fuchsia triphylla koja potiče iz planinskih područja i odgovara joj hladnija klima. Ipak, preko zime fuksije unesite u kuću.

Lijepi Jova
Ova biljka cvjeta tokom cijelog leta, a svoj drugi naziv - vodenika dobila je po stablu koje je ispunjeno vodom. Ova biljka je idealna za početnike, jer ne zahtjeva previše pažnje osim redovnog zalivanja (ujutru na svakih nekoliko dana). Lepog Jovu zasadite sredinom proleća i proverite da je pre sadnje zemlja topla.

Persijski štit
Ova žbunasta biljka ima elipsaste listiće čijoj boji je teško odoljeti. Kombinacija sivih, ljubičastih i roze nijansi je upečatljiva i sigurno će uljepšati vašu terasu. Ako je gajite napolju onda je jednogodišnja, a ukoliko je sobna, onda je višegodišnja biljka. Voli vlagu, pa vodite računa da je zalivate mlakom vodom i da nije izložena Suncu.

Torenija
Ovom dražesnom cveću odgovara svetlije ali ne previše toplo mesto. Budući da uspevaju u vlažnom tlu treba ih redovno zalivati ali zemlja mora da bude dobro drenirana. Cvetom malo podseća na dan i noć.

Izvor: Sensa

Ne propustite