MAKEDONCI SARMU NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 ZAČINA: Obavezno ga STAVLJAJU u NJU, zbog toga je UKUSNIJA od NAŠE

Praktična žena
MAKEDONCI SARMU NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 ZAČINA: Obavezno ga STAVLJAJU u NJU, zbog toga je UKUSNIJA od NAŠE
Pogledajte njihov recept za sarmu koji kida

Pogledajte njihov recept za sarmu koji kida

Makedonci imaju svoje specijaliete po kojima su prepoznatljivi.

Sada pogledajte njihov recept za sarmu koji kida.

Ukusnija je od naše zbog jednog začina koji dodaju.

Zapečena sarma ili sarma iz rerne. Kažu da je ovakva priprema sarme na Makedonski način. Sastojci za pripremu su isti kao kod klasične kuhane sarme samo se sama priprema malo razlikuje.

Sastojci:

Makedonska sarma

700 gr mješanog mljevenog mesa

500 gr crnog luka

100 gr riže

50 ml ulja

1 kašika suhog začina

1 kašičica soli ili po ukusu, zavisno koliko je kupus slan

1 kašičica tucane ljute paprike

1 kašika crvene, mljevene, slatke paprike

1 glavica kiselog kupusa

Priprema:

Makedonska sarma
Luk sitno isjeckati ili samljeti pa staviti sa uljem i suhim začinom da se prodinsta.

Kada se luk dinstao nekih 15 minuta, dodati mljeveno meso, malo vode i opet malo dinstati.

U drugu šerpu stavimo rižu i nalijemo vode pa ostavimo da se kuha 10 – 15 minuta.

Taman dok nam se meso izdinsta.

Mesu dodamo začine i opet malo dinstamo.

Makedonska sarma

Pirinač procijedimo i dodamo mesu pa sve sjedinimo.

Kupus operemo, odvojimo listove i isječemo žilice, ako su nam listovi preveliki presiječemo ih tu gde je žilica i nju odstranimo.

Stavljamo kašikom na početak lista smjesu od mesa pa preklopimo od dole malo preko mesa, pa malo sa lijeve strane i malo sa desne i onda urolamo sve zajedno.

Slažemo u pouljenu keramičku ili vatrostalnu tepsiju gusto, jednu do druge, da jedna drugu drže, da se ne odmotaju.

Nalijemo vode pola tepsije, poklopimo poklopcem ili alu folijom i stavimo da se peče na 180 stepeni nekih sat vremena.

Makedonska sarma
Poslije sat vremena skinemo poklopac, pogledamo koliko ima vode ako je potrebno dolijemo.

E sad, neko stavlja zapršku, a neko ne.

Ako stavljate onda 100 ml ulja zagrijete i stavite kašiku brašna, malo miješate pa kašiku crvene, mljevene paprike i opet miješamo par minuta.

Tom smesom prelijemo papriku pod uslovom da ima vode u tepsiji do pola.

Makedonska sarma

Druga vrsta zaprške je kašika brašna, kašike mljevene crvene paprike i čaša vode se razmute i prelije se preko sarme.

Ostaviti tako još 30 minuta da se peče, da bi se i sarmice odgore malo zapekle.

Poslužiti toplu.

Prijatno.

Ne propustite