MOMČILO PERIŠIĆ SE DOBROVOLJNO PREDAO HAAGU, OPTUŽEN ZA ZLOČINE NAD STANOVNICIMA SREBRENICE, SARAJEVA I ZAGREBA: Ovo su događaji koji su obilježili 7. marta

MOMČILO PERIŠIĆ SE DOBROVOLJNO PREDAO HAAGU, OPTUŽEN ZA ZLOČINE NAD STANOVNICIMA SREBRENICE, SARAJEVA I ZAGREBA: Ovo su događaji koji su obilježili 7. marta
,

Potpisivanjem mira 1573. godine u Carigradu završen rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, u kojem su Turci (1571) preuzeli Kipar od Mletaka.

1814. Napoleonove trupe od 37.000 vojnika pobijedile 90.000 Prusa pod komandom feldmaršala Gebharda von Blüchera u bici kod Lignya u Francuskoj.

napoleon-bonaparte-22

1876. Prvi razgovor telefonom obavili izumitelj telefona Alexander Graham Bell i njegov saradnik Thomas Watson.

1936. Ulaskom vojske u demilitarizovanu Rajnsku oblast, Njemačka je demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor zaključen poslije Prvog svjetskog rata.

1945. Poslije ostavke kraljevske vlade, Josip Broz Tito je formirao novu jugoslavensku vladu u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol, kao prvi potpredsjednik, i Ivan Šubašić, kao ministar inostranih poslova.

tito-7

1987. Bokser Mike Tyson osvojio titulu u teškoj kategoriji, pobijedivši Bonecrushera Smitha u meču koji je trajao 12 rundi.

1989. Iran prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porijekla Salmana Rushdieja “Satanski stihovi” u kojoj je islam, prema ocjeni iranskih vjerskih vođa, izvrgnut poruzi.

1994. Prilikom slijetanja na aerodrom u Kigaliju oboren avion kojim su se predsjednici Ruande i Burundija Juvénal Habyarimana i Cyprien Ntaryamira vraćali s mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija dvojice predsjednika prekinula je osmomjesečno primirje između plemena Hutu i Tutsi i izazvala novi talas nasilja.

1998. Italijanski vojni sud proglasio krivim bivšeg kapetana njemačkih snaga SS-a Ericha Priebkea za masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima u Drugom svjetskom ratu i osudio ga na doživotnu robiju.

1999. U Londonu umro američki filmski režiser Stanley Kubrick, jedan od najznačajnijih režisera. Tokom 46 godina karijere snimio je 20-ak filmova, među kojima je najpoznatiji “2001: Odiseja u svemiru”.

2001. Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smijenio Antu Jelavića sa funkcije člana Predsjedništva BiH i zabranio mu kandidaturu na izborima, te obavljanje bilo koje druge javne funkcije.

petritsch28092021-1

2002. Na referendumu u Irskoj glasači se izjasnili protiv strogih zakona o zabrani abortusa.

2003. Umro Mehmed Alagić, general Armije RBiH. Tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most. Alagić je rođen u Fajtovcima kod Sanskog Mosta. Prvog novembra 1993. imenovan je za komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH i na tom položaju je ostao do 26. februara 1994. godine, kada je preuzeo dužnost komandanta novoosnovanog Sedmog korpusa Armije RBiH. Poznat je po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa.

mehmeda-alagica-4

2005. Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za granatiranje Sarajeva, Zagreba i masakr u Srebrenici. U septembru 2011. osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal oslobodio je 28. februara 2013. Perišića optužbi za ratne zločine i naložio da odmah bude pušten na slobodu.

2005. Izrael i Jordan dogovorili saradnju na izgradnji kanala između Crvenog i Mrtvog mora. U posljednjih 40 godina Mrtvo more se spustilo s 319 ispod razine na 412 metara.

2006. U New Yorku u 94. godini umro Gordon Parks, slavni fotograf, pijanista i književnik.

Ne propustite