Sve manje slobode na internetu

Internet
Sve manje slobode na internetu
U izvještaju se navodi da 74 odsto zemalja nema jasna i efikasna pravila o neutralnosti interneta.

Internet je sve manje slobodan i na njemu je sve izraženija nejednakost, navodi se u novom izvještaju Fondacije za svjetsku informacionu mrežu.

U dokumentu se navodi da su korisnici interneta izloženi sve većem riziku od nadzora koji vrše vlade i da preko 84 odsto država ima slabe zakone o sprečavanju masovog narušavanja privatnosti korisnika ili ih uopšte nema.

Fondacija je upozorila da je cenzura na internetu u porastu.

Izvještaj je sastavila organizacija na čijem je čelu Tim Berners-Lee, koji je izmislio internet. Autori su uputili poziv da pristup internetu bude priznat kao ljudsko pravo.

Fondacija za svjetsku informacionu mrežu mjeri doprinos interneta društvenom, ekonomskom i političkom napretku, prenio je BBC.

U izvještaju se navodi da 74 odsto zemalja nema jasna i efikasna pravila o neutralnosti interneta ili o diskriminaciji saobraćaja na svjetskoj mreži.

Utvrđeno je da u 62 odsto zemalja internet ima značajnu ulogu u pokretanju društvenih ili političkih akcija. Autori navode da 74 odsto zemalja ne ulaže dovoljno napora za sprečavanje zastrašivanja žena putem interneta.

Najbolje ocijenjene zemlje po parametrima univerzalnog pristupa internetu, relevantnosti i korištenju sadržaja, slobodi i otvorenosti, te pravima su Danska, Finska i Norveška. Britanija je četvrta, a slijedi Švedska.

"Bogatiji i bolje obrazovani ljudi imaju više koristi od digitalne revolucije", izjavila je Anne Jellema, direktor Fondacije i vodeći autor izvještaja.

Lee je rekao da bi prava na privatnost, slobodu izražavanja i priuštiv pristup mreži trebalo da budu ukorijenjeni u osnovna pravila upotrebe interneta. 

Na dnu liste su Jemen, Mjanmar i Etiopija, a države Balkana nisu rangirane.

Ne propustite