OČEKUJE NAS JOŠ SNIJEGA? : Pogledajte kako najjednostavnije staviti lance na gume!

Aktuelno
OČEKUJE NAS JOŠ SNIJEGA? : Pogledajte kako najjednostavnije staviti lance na gume!
U većini krajeva danas će prevladavati pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, a na krajnjem jugu povremeno će biti više oblaka, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U većini krajeva danas će prevladavati pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, a na krajnjem jugu povremeno će biti više oblaka, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). U unutrašnjosti ujutro i tijekom dijela prijepodneva ponegdje će se zadržati magla i niski oblaci.

Vjetar će puhati uglavnom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, a u gorju će biti malo niža.

Od ponedjeljka opet oblačnije i malo svježije pa će sunčana razdoblja ponegdje na kopnu i izostati. Povremena kiša uglavnom će biti slaba, a u ponedjeljak i utorak moguće je malo susnježice i snijega. 

Na Jadranu će prvi dio novoga tjedna obilježiti proljetno, promjenjivo vrijeme te povremena kiša, pa i u obliku ponekog pljuska. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar i jugo te održavati vrijednosti temperature oko prosječnih za početak ožujka, prognozira Tomislava Hojsak za HRT.

Kako montirati lance na gume?
S obzirom na to da je mnoge prošlotjedni snijeg iznenadio, pa su krenuli na put bez zimske opreme i izazvali kaos na cestama, odlučili smo napraviti mali vodič za postavljanje lanaca na gume. Kroz proces nas je proveo Bruno Dušanek iz radione LER.

"Funkcija lanaca je spriječiti proklizavanje kotača na jako skliskom terenu, a odabiru se po dimenziji gume. Kada dođete kupiti lance u trgovinu koja se bavi prodajom autodijelova, dovoljno je samo da kažete koje veličinu gume imate na vozilu, što piše u knjižici vozila I na samoj gumi, po tome će oni 
odabrati koji lanci odgovaraju vozilu.

Zimska oprema je u prvom redu zimska guma jer ljetna guma nije napravljena da prilikom gaza na cestu izbacuje van vodu, snijeg I blato, a zimska guma je dizajnirana baš za to, tako da uvelike pomaže  prijanjanju automobila na cesti. Ukoliko nemate zimsku gumu, moguće je proći I s lancima u gepeku. 

Međutim, nije baš najjednostavnije postaviti ih, pogotovo ako se nađete u mećavi na autocesti, zimska  guma je uvijek puno pametnije rješenje. Nekad će vam trebati lanci I na zimskoj gumi, ako se nađete u  baš velikom problemu, tako da ih je bez obzira na zimsku gumu uvijek dobro imati u gepeku.

Preporuka je da prije puta, zapravo prilikom same kupovine automobila, da sami probate na suhom, u  sigurnim uvjetima I kada niste u žurbi, da naučite promijeniti kotač, odnosno rezervnu gumu, u slučaju  puknuća gume, I postaviti same lance. 

Za gume I za lance uvijek vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike”, tako da, što više možete izdvojiti, lakše će vam biti kasnije", objasnio nam je. 

Subota barem djelomice sunčana i danju toplija, ali ujutro gdjegod magla, mraz
U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano. Ujutro i dio prijepodneva u Posavini i Podunavlju niski oblaci ili kratkotrajna magla. Vjetar slab, popodne do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura oko 12°C.

Pretežno sunčano subota će proteći u središnjoj Hrvatskoj. Još će se u prvom dijelu dana niski oblaci zadržavati na Baniji i Kordunu. Ujutro mjestimice magla i slab mraz. Dnevna temperatura oko 12°C.

Na sjevernom Jadranu od jutra sunčano, a u gorju uglavnom popodne jer će se u prvom dijelu dana niski oblačni sloj postupno kidati, najkasnije u Lici. Ujutro po kotlinama magla i temperatura ispod 0°C, na obali umjerena i jaka bura. Popodne će zapuhati sjeverozapadni vjetar.

Sjeverozapadnjak i u Dalmaciji, osobito na otvorenom moru. U prvom dijelu dana duž obale slaba do umjerena bura. Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku. Dnevna temperatura između 13 i 16°C.

Bura će prijepodne puhati i na jugu Hrvatske, a popodne umjeren južni i jugoistočni vjetar. Uz povremeno više oblaka sredinom dana u zaobalju postoji i mala vjerojatnost za poneki pljusak. Sunčanih sati ipak neće nedostajati, pa će dnevna temperatura porasti na oko 15°C.

HAK: Između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrane zbog vjetra
Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a magla smanjuje vidljivost u unutrašnjosti. Iz HAK-a upozoravaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

I nedjelja suha pa ponovno promjenjivo
I nedjelja će na kopnu proteći za većinu povoljno - suho te barem djelomice sunčano. Ujutro zimski ugođaj i minusi, a danju proljetnih 10°C. No u novome tjednu oblačnije, uz slabe oborine, većinom kišu, a u gorju i na sjeverozapadu moguća je susnježica i snijeg. Zapuhat će jugozapadni vjetar, pa će u sunčaniji utorak temperatura rasti.

Promjenjivo i nestabilno idući tjedan i na Jadranu. Izmjenjivat će se sunčana razdoblja i povremeni pljuskovi, a u ponedjeljak može i zagrmjeti. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar i jugo, a još u nedjelju ujutro mjestimice će biti bure. Nedjelja će proteći sunčano, a danju će biti i razmjerno toplo.
 

Ne propustite