ZA TIJESTO MEKANO KAO DUŠA: Pekari otkrivaju cake zlata vrijedne, evo koji sastojci svako pecivo čine ukusnim!

Kuharica
ZA TIJESTO MEKANO KAO DUŠA: Pekari otkrivaju cake zlata vrijedne, evo koji sastojci svako pecivo čine ukusnim!
Mijesite ga uvijek s ljubavlju, ali sigurno vam se nekad dogodilo da se tijesto ne digne ili da naraste preko svake mjere, pa se pitate gdje ste pogriješili jer ste poštovali recept.

Mijesite ga uvijek s ljubavlju, ali sigurno vam se nekad dogodilo da se tijesto ne digne ili da naraste preko svake mjere, pa se pitate gdje ste pogriješili jer ste poštovali recept. Ali ovo sigurno niste: prostorija u kojoj radite ne smije da bude hladna, baš kao ni sastojci i posude koje koristite, jer hladnoća "šokira" kvasac.

S druge strane, ako je suviše nadošlo, to je znak da je postalo prekiselo, ali i da će tokom pečenja ostati mlitavo, objašnjavaju profesionalni pekari za magazin Stil. Da biste bili sigurni da je tijesto dovoljno nakvasalo i da neće završiti u smeću, pritisnite ga prstom: ako ostane vidljivo udubljenje, obavili ste dobar posao.

Da bi dizano tijesto bilo savršeno, prije samog starta prosijte brašno kako bi tijesto bilo prozračno.

Dobro bi bilo i da mu dozvolite da se tokom pripreme digne tri puta: prvi put kvasac će porasti u mlijeku ili vodi s dodatkom brašna i šećera, drugi put u izrađenom tijestu, a treći put prije samog pečenja.

Evo još nekih savjeta da peciva budu meka kao duša:

Kvasac ili prašak za pecivo: Pekarski kvasac je živi proizvod, njegovi mikroorganizmi su posebno prilagođeni za izradu hljeba, pica, dizanih kolača, kvasnog tijesta. A prašak za pecivo je pogodan samo za izradu biskvitnih tijesta.

Šećer i so: Šećer pospješuje dizanje tijesta i zaslužan je za finu zlatnosmeđu koricu hljeba. Odmah ga sipajte, ali nemojte pretjerati jer će se u tom slučaju usporiti djelovanje kvasca pa će za dizanje trebati više vremena.

127573-shutterstock-146934161-ff

S kvascem ne smijete direktno da pomješate so, usporava proces fermentacije.

Na 1 kg brašna u tijesto za hljeb dodajte 1 kašičicu soli (20-25g).

Masnoće: Ulje, puter i margarin su obavezni, utiču na veći volumen ispečenog tijesta. Hljeb s masnoćama (naročito maslacem) boljeg je ukusa i duže ostaje svjež. Dobro bi bilo da u tijesto za hljeb ili za pice sipate nekoliko malih kašika maslinovog ulja, postaće elastično, imaće prijatnu aromu, biće hrskavo.

Dodaci: Sjemenke i sitni začini se odmah dodaju u brašno i mješaju s kvascem, dok se suho voće, sir i masline dodaju tek kad tijesto naraste. Ako poranite, tijesto će da poprimi njihovu boju, pokvariti im i izgled i ukus. A ako posipate tijesto sjemenkama, premažite ga prvo vodom da ne utonu u njega i pazite da ne zagore.

Zlatna korica: Tijesto prije pečenja premažite glazurom od jaja: pomješajte žumance s kašikom vode, dodajte malo soli i mješajte dok se masa ne sjedini.

Učinite to i 10 minuta prije kraja pečenja. Slabiju boju imaće ako ga premažete samo vodom.

Sočno tijesto: Dobićete ga ako potrebnu količinu mlijeka zamijenite jogurtom ili kiselom pavlakom, posebno ako ga pržite u ulju. Ovakvo tijesto neće upiti ni mnogo masnoće.

Temperatura: Tijesto ne stavljajte u maksimalno zagrijanu rernu, može da padne. Iz tijesta zbog velike vrućine izlaze mjehurići vazduha, a ako se to i ne dogodi, pašće kad ga izvadite iz rerne.

Poslije pečenja: Ne vadite odmah hljeb iz kalupa, ostavite da odstoji dok se ne umlači (a ne dok se skroz ohladi jer će se odozdo upariti) pa ga nakon toga umotajte u kuhinjsku krpu da korica ne ostane tvrda.

 

Ne propustite