Lisnate pogačice

Kuharica
Lisnate pogačice
Odlične za grickanje tokom zimskih dana.

Odlične za grickanje tokom zimskih dana.

Sastojci

     500 g mekog brašna
     25 g svježeg kvasca
     1 kašikica soli
     2,5 dl mlijeka
     1 jaje
     150 g margarina
     150 g sira
      susam

Priprema

    1. Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mlijeka, dodati kašikicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju.
    2. Izmješati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlijekom zamjesiti srednje mehko tijesto.
    3. Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umućenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato tijesto i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
    4. Postupak ponoviti jos dva puta, a četvrti put razviti koru debljine 0, 5 cm i modlicom vaditi pogačice.
    5. Premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
    6. Preostale krajeve tijesta samo naslagati jedan preko drugog (da bi tijesto ostalo lisnato, ne treba ga mjesiti), razviti tanko koru, premazati jajetom i posuti susamom.
    7.  Isjeći na trakice širine 1 cm, spiralno uviti, poredati na pleh i ispeći.

Izvor: coolinarika.com

Ne propustite