Lisnate pogačice
Odlične za grickanje tokom zimskih dana.
Sastojci
500 g mekog brašna
25 g svježeg kvasca
1 kašikica soli
2,5 dl mlijeka
1 jaje
150 g margarina
150 g sira
susam
Priprema
1. Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mlijeka, dodati kašikicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju.
2. Izmješati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlijekom zamjesiti srednje mehko tijesto.
3. Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umućenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato tijesto i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
4. Postupak ponoviti jos dva puta, a četvrti put razviti koru debljine 0, 5 cm i modlicom vaditi pogačice.
5. Premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
6. Preostale krajeve tijesta samo naslagati jedan preko drugog (da bi tijesto ostalo lisnato, ne treba ga mjesiti), razviti tanko koru, premazati jajetom i posuti susamom.
7. Isjeći na trakice širine 1 cm, spiralno uviti, poredati na pleh i ispeći.
Izvor: coolinarika.com