Godišnjica brutalne ruske invazije: Iza Ukrajinaca 365 dana pakla

Godišnjica brutalne ruske invazije: Iza Ukrajinaca 365 dana pakla
Na današnji dan, 24. februara, navršava se godinu od kada je Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu.

Na današnji dan, 24. februara, navršava se godinu od kada je Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu.

Bio je to najveći napad na europsko tlo još od Drugog svjetskog rata. Početkom 2022. godine invaziji je prethodilo dugotrajno gomilanje ruske vojske na ukrajinskim granicama. Nekoliko dana prije invazije, Rusija je priznala dvije samoproglašene paradržave unutar ukrajinskih granica - Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Dana 21. februara, Oružane snage Ruske Federacije ušle su u regiju Donbas na istoku Ukrajine, a 22. februara Savjet Federacije jednoglasno je ovlastilo predsjednika Vladimira Putina da koristi vojnu silu izvan Rusije.

Dana 24. februara, oko pet sati ujutro po istočnoeuropskom vremenu, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je najavio provođenje "specijalne vojne operacije" u istočnoj Ukrajini, nakon čega su nekoliko minuta kasnije počeli raketni udari širom Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev

U godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno navodno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, pokazuje procjena koju je nedavno objavio zapovjednik norveških oružanih snaga.

Ukrajinski gubici su vjerojatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih.

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

U novembru prošle godine načelnik združenog štaba američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani "vjerojatno" slično stanje.

Istovremeno, Ukrajinu je od početka agresije navodno napustilo nekoliko miliona ljudi.

Ne propustite