MIRIŠE NA MOBILIZACIJU!? Narod dobiva oružje u ruke, Evropa pred haosom: ‘Situacija nije laka’

MIRIŠE NA MOBILIZACIJU!? Narod dobiva oružje u ruke, Evropa pred haosom: ‘Situacija nije laka’
.

Bjelorusija je vjeran partner Ruskoj Federaciji i u rukavicama uglavnom podržava poteze Vladimira Putina, dok odbija nagađanja da pomažu u napadu na Ukrajinu i planiraju vojno sudjelovanje u ratu.

No, na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je naredio formiranje dobrovoljne teritorijalne odbrane.

“Situacija trenutno nije laka i vremena su takva da bi bilo primjereno da svaki čovjek bude sposoban rukovati oružjem“, rekao je Lukašenko i time objasnio naredbu o formiranju dobrovoljne teritorijalne obrane.

Po pitanju rata koji traje u bjeloruskom susjedstvu, Lukašenko je ponovio od ranije rečene riječi i ogradio se.

“Bjeloruska vojska će se boriti jedino ako naša zemlja bude napadnuta. U slučaju čina agresije na nas odgovor će bit brz, primjeren i oštar. U međuvremenu želim i tražim da svaki čovjek zna barem zaštiti svoj dom i svoju obitelj, a u konačnici i našu zemlju”, i dalje tvrdi Lukašenko.

Ministar odbrane Viktor Hrenin je dodao kako bi spomenuta teritorijalna dobrovoljna obrana trebala brojati između 100.000 i 150.000 dobrovoljaca, a i više ako bude potrebno. U Bjelorusiji je trenutno oko 50.000 profesionalnih vojnika što nije zanemariva brojka na koju ukrajinske službe redovito sumnjaju kao potencijalnu prijetnju.

Ipak, stručnjaci su za naš portal objasnili kako se vojska na bjeloruskoj granici koristi da odvraća pažnju ukrajinskih obrambenih snaga od žestokih napada koje trpe od Putinovih trupa…

Ne propustite