NAREDNA FAZA RATA U UKRAJINI: Obje strane spremne za ofanzivu nakon sporih borbi

Aktuelno
NAREDNA FAZA RATA U UKRAJINI: Obje strane spremne za ofanzivu nakon sporih borbi
Obje strane u ratu u Ukrajini se pripremaju za napad nakon višemjesečnih sporih borbi.

Obje strane u ratu u Ukrajini se pripremaju za napad nakon višemjesečnih sporih borbi. Rusija ide prva. Evo kako svaka strana pokušava oblikovati ključnu narednu fazu u Ukrajini.

Veći dio zime, rat u Ukrajini se pretvorio u sporu, ali izuzetno nasilnu borbu duž nazubljene, gotovo 1.000 km duge linije fronta na jugoistoku. Sada su i Ukrajina i Rusija spremne da krenu u ofanzivu, piše New York Times.

Rusija, umorna od sve većeg ukrajinskog arsenala oružja sa Zapada, kreće prva, navodi se u tekstu.

Koristeći desetke hiljada novih regruta u nadi da će nadjačati Ukrajinu, ruske snage napadaju dobro utvrđene pozicije duž polja sa ožiljcima od bombi i kroz spaljene šume na istoku. Traže slabe tačke, u nadi da će iskoristiti nedostatke, i pripremaju teren za ono što bi, prema upozorenjima Ukrajine, mogla biti najambicioznija moskovska kampanja od početka rata.

Ukrajina se sada mora braniti od ruskog napada bez iscrpljivanja resursa koji su joj potrebni da pokrene vlastitu ofanzivu.

Kijev obučava hiljade svojih vojnika van zemlje i pokušava prikupiti teško naoružanje i municiju, uoči napada koji bi trebao da „polomi kosti“ ruske vojske, kazao je Aleksandar Danjiluk, bivši direktor ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vojni analitičari kažu kako je vjerovatno da će pokušati podijeliti neprijateljske snage na dvije zone, nadajući se da će probiti ruske linije na jugu i ugroziti ruske linije opskrbe koje izlaze iz Krima.

„Nema sumnje da obje strane žele djelovati ofanzivno“, kazao je Mick Ryan, penzionisani australski general major koji je saradnik istraživačkog Instituta Lowy, „ali sve se svodi na to koliko kapaciteta obje strane imaju da to naprave“.

Gdje bi Rusija mogla napasti
Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, dao je naredbu da se do marta zauzme cijela regija Donbasa, kažu ukrajinske obavještajne službe.

Sa oko 320.000 ruskih vojnika već u Ukrajini i prema procjenama 150.000 na mjestima za obuku, Kremlj bi mogao pokušati nadjačati ukrajinske položaje kroz puki broj napada.

Gdje bi Rusija mogla napasti
Rusija je već pojačala istočnu liniju fronta kako bi napala ključne ukrajinske položaje.

Traži načine da osigura simboličnu pobjedu tako što će konačno istjerati Ukrajince iz Bahmuta, gdje borbe bjesne od maja.

Rusija također želi osigurati dobavljačke linije koje će biti ključne za bilo kakav uspjeh u Ukrajini.

Pokrenula je žestok kontranapad kako bi zaštitila Kreminu, koja se nalazi na glavnom autoputu sjever-jug u Lugansku. Napada i Vuhledar na jugoistoku, gdje su ukrajinski položaji udaljeni samo nekoliko kilometara od jedine željezničke veze sa Krimom.

Rusija također pokušava osigurati dobavljačke rute koje će biti ključne za bilo kakav uspjeh u Ukrajini. Gomila desetke hiljada vojnika na način koji sugeriše da bi se mogla pokušati spustiti sa sjevera i s juga u pokretu kliješta koji okružuje ukrajinske snage u Donbasu, kažu vojni analitičari.

Otvaranje novog fronta u Harkovskoj oblasti
Ali Rusija bi također mogla pokušati da skrene odbranu Ukrajine otvaranjem novog fronta.

Napad s novog fronta vjerovatno bi značio dolazak sa same ruske teritorije, tako da Ukrajinci pomno prate kretanje oko pograničnog grada Sumija, kao i sve pokušaje da se vrate u Harkovsku oblast.

Uz pomoć zapadnih obavještajnih službi, komercijalnih satelita i mreže pristalica koji rade na potkopavanju ruske okupacije, visoki ukrajinski zvaničnici rekli su da su neposredne namjere Moskve u fokusu.

Oni okupljaju desetke hiljada vojnika, uključujući regrute iz masovne mobilizacije prošle jeseni, tik izvan dometa američkih preciznih projektila. Formacije sugerišu da bi se mogle spremati za opkoljavanje ukrajinskih snaga raspoređenih u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Andrej Zagorodnjik, bivši ukrajinski ministar odbrane, rekao je kako očekuje da će ruska vojska pokušati zauzeti Donbas i potom „najaviti završetak svoje vojne operacije“ i pozvati na pregovore.

Ali, istakao je, to bi bio treći pokušaj Rusije da zauzme Donbas od početka rata; prva dva nisu uspjela.

Britanska odbrambena obavještajna agencija saopštila je u utorak da je Rusija pokušavala pokrenuti „velike ofanzivne operacije“ od početka prošlog mjeseca, ali je „uspjela dobiti samo nekoliko stotina metara teritorije sedmično“ zbog nedostatka municije i manevarskih jedinica

Ukrajina može priuštiti da napravi taktička povlačenja, smatraju vojni analitičari, sve dok ne rizikuje potpuni kolaps svojih linija na način koji bi rezultirao opkoljavanjem njenih četa.

Svaka bitka za veliki proboj ukrajinskih linija počela bi još intenzivnijim ruskim artiljerijskim baražima, bombardovanjem i naletima helikoptera koji lete nisko, rekao je Sergej Hrabski, bivši pukovnik ukrajinske vojske i komentator rata za ukrajinski medij. To će vjerovatno biti praćeno tenkovskim i pješadijskim kopnenim napadima preko tampon zone između linija rovova, rekao je on.

„Glavni napori će biti na terenu, gdje će Rusi koristiti svoju tradicionalnu taktiku, ogromnu koncentraciju tenkova, oklopnih transportera i vrlo intenzivnu artiljerijsku vatru“, rekao je Hrabski.

Rusija želi napredovati brzo. Predsjednik Vladimir Putin vrši pritisak na svog novoimenovanog zapovjednika u Ukrajini, generala Valerija Gerasimova, da zauzme teritoriju i signalizira uspjeh domaćoj i međunarodnoj publici, nakon više mjeseci sramotnih neuspjeha.

Rusija se suočava i sa drugim pritiscima. Oružje sa Zapada, koje može napraviti razliku u bitkama, kao što su njemački tenkovi Leopard i američka borbena vozila Bradley, obećano je Ukrajini, ali još nije stiglo.

Moskva prati najave o isporuci oružja sa Zapada, kazao je Daniluk, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, i želi biti „sigurna da će oni moći djelovati prije nego što mi dobijemo šta želimo.“

Gdje bi Ukrajina mogla napasti
Ukrajina ima ograničene izglede da napreduje na istoku, gdje je Rusija utvrdila svoje položaje i uspostavila opskrbne linije od 2014. Kako bi napredovala na drugim frontovima, Ukrajina treba odbiti rusku ofanzivu dok čuva čete i opremu.

Najviše obećava ukrajinska kontraofanziva na jugu, kažu analitičari.

Veći dio teritorije koja je pod ruskom okupacijom tamo u dometu je raketnih sistema HIMARS, što je prisililo Rusiju da premjesti svoje magacine, komandne centre i druge ključne opskrbne tačke dalje od fronta.

Melitopolj bi bio očita meta za ukrajinsku ofanzivu: ovaj grad smješten je na raskršću dva važna autoputa i ključne željeznice, što ga čini ključnim za opskrbu ruskih četa na jugu.

Ako bi Ukrajina uspjela podijeliti ruske snage, time bi znatno oslabila ruski stisak na Hersonsku oblast. Bez opskrbnih ruta sa istoka, ruska pojačanja bi mogla stizati samo preko Krima – što je daleko duži put koji je unutar dometa raketnog sistema HIMARS.

Ali bilo bi izazovno napredovati. Rusija je izgradila odbrane duž cijele linije fronta, i njena najgušća mreža rovova i protivtenkovskih zamki nalazi se oko Melitopolja.

Kombinovana kopnena ofanziva Ukrajine
Vojni analitičari i bivši ukrajinski sigurnosni dužnosnici ukazuju na ruski tzv. kopneni most – koji se proteže širom južne Ukrajine od ruske granice do Krimskog poluotoka – kao najizazovniju metu za ukrajinsku kontraofanzivu.

Rusija također vjeruje da će to vjerovatno biti linija napada, kazala je Natalija Gumenjuk, glasnogovornica ukrajinske južne vojne komande.

Dovode još vojnika da brane nabrzinu podignute odbrambene pozicije, ali kazala je da je Ukrajina bila u stanju ograničiti njihovu sposobnost da dovedu teško naoružanje.

„Vidimo da gomilaju neku opremu oko Melitopolja i na Krimu, ali je ne mogu približiti dodatno“, kazala je ona u intervjuu. „Voljeli bi to, ali im naše snage ne daju priliku.“

Kijev se nada da će Zapad brzo obezbijediti dugodometnu artiljeriju koja će omogućiti njegovim snagama da još jednom poremete ruske položaje, na način na koji su to napravili onda kada je Ukrajina vratila dijelove svoje teritorije na jugu, uključujući grad Herson, u novembru.

Jasno je da je ta ofanziva dojavljena. Ovaj put, Ukrajina želi da Rusija pogađa gdje i kada bi mogla napasti.

„Rusi čekaju na aktivne poteze s naše strane na jugu”, kazala je Gumenjuk. „Održavamo ovu tenziju. Na taj način, demoraliziramo neprijatelja.“

Uspješan napad na otvorenu stepu između sadašnje linije fronta i grada Melitopolja koji je pod ruskom okupacijom, naprimjer, presjekao bi teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini u dvije odvojene zone, što bi umnogome zakomplikovalo ionako napregnutu logistiku Rusije.

Ukrajina će, kazao je Hrabski, ukrajinski vojni analitičar, kombinovati kopnenu ofanzivu sa dalekometnim udarima, prvo omekšavajući odbranu ispaljivanjem preciznih artiljerijskih granata i raketa na komandne bunkere, garnizone i skladišta municije.

Tada bi nastojala probiti ruske linije i brzo manevrisati, iako su Rusi čvrsto ukorijenjeni na jugu i vjerovatno bi pružili jak otpor.

IZVOR: AGENCIJE

Ne propustite