OTKRIVAMO: Trik za sočnu i hrskavu pizzu!
Pizza je bez ikave dileme jedna od najdražih poslastica ljudi širom svijeta, ali svako je priprema na svoj način.
Danas je svjetski dan pizze. Ne znamo tačno koliko je godina napunila ova dama u godinama, ali smatra se da je nastala negdje u 10. vijeku u Napulju.
Ideja za ovu slanu poslasticu se rodila kada su Napolitanci pravili pogaču sa umakom od paradajza i sirom. Ipak, pizza u današnjoj formi je nastala 1889. godine, a originalni recept za pizzu je sadržao umak od paradajza, mocarelu, origano i bosiljak. No, on se mijenjao od nacije do nacije.
Još jedan interesantan podatak je da je najveća pizza na svijetu napravljena 2005. godine u SAD. Tada je zajedničkim snagama 200 ljudi napravljena pizza od 1800 kilograma sira i 317 kg sosa.
Sad kad smo vam dali mali istorijat kao uvertiru, možemo da pređemo na trikove uz pomoć kojih ćete kod vaše kuće napraviti bolju pizzu nego što to rade Napolitanci.
1. Prethodno zagrijte površinu
Ako želite da vaša pizza ima više zanatskog, picerijskog osjećaja, najbolje je da je pripremate na prethodno zagrijanoj površini. Za ovo su dostupne mnoge opcije: lim za pečenje, kamen za picu, preokrenuti tiganj od livenog gvožđa, itd. Koristite sve što imate na raspolaganju! Ali obavezno zagrijte svoju površinu u vrućoj rerni najmanje pola sata prije nego što ispečete pizzu.
2 . Visoka temperatura
Rerne za pizzu u restoranima mogu biti veoma vruće. Da biste ponovo stvorili taj ukus, važno je da temperatura u rerni bude dovoljno visoka, oko 250 stepeni.
3. Papir
Pek-pakir će vašoj pizzi biti jedan od najboljih prijatelja. Ovako ima mnogo manje nereda, tijesto se ne lijepi, a biće hrskavija.
Lako je zaglaviti se u kolotečini i posegnuti samo za tipičnim crvenim sosom za pizzu. Ali postoji mnogo više opcija. Evo samo nekoliko ideja:
Pesto
Salsa
Ranč sos
Prženi pasulj
Barbikju sos
Alfredo
5. Bijeli luk & maslinovo ulje
Premažite koru mješavinom maslinovog ulja i bijelog luka. Ovaj trik zaista pojačava ukus pizze. Jednostavno sipajte ekstra djevičansko maslinovo ulje u posudu i dodajte mljeveni bijeli luk. Zatim, pre nego što dodate bilo koje druge prelive, premažite koru njome, pazeći da na istu nanesete i par komada bijelog luka.
6. Hrskava kora
Ako želite hrskavu koru, prvo je ispecite! Jednostavno je stavite na prethodno zagrijanu površinu za kuhanje i pecite oko 5 do 8 minuta, ili dok ne počne da rumeni. Izvadite iz rerne, malo ohladite i dodajte prelive na zapečenu stranu.
Bonus savjet: Možete unaprijed ispeći nekoliko kora za pizzu, ohladiti ih i zamrznuti. Onda možete da ih imate pri ruci kada vam se probudi želja za picom!
7. Sir
Budite kreativni sa svojim izborom sira, pošto je raznolikost začin života. Mocarela je odlična i sve, ali nema jak ukus. Stvari kao što su parmezan, feta, kozji sir, pa čak i oštar čedar čine pizzu zanimljivijom. Pokušajte da uparite intenzivniji sir sa mocarelom i vidite da li uživate.
8. So & biber
Začinite pizzu solju i biberom. Kao i svako drugo jelo koje kuhate, pizza ima dosta koristi od začina. Samo pazite da ne pretjerate sa solju, pogotovo ako su vam prelivi već prilično slani.