IDEALNO JELO ZA HLADNE, ZIMSKE DANE: Najbolji recept za sarmu!
Sarma je jedno od omiljenih jela s naših prostora.
Sarma je često sinonim za ručak u hladnim, zimskim danima.
Posebno ako je pravite po provjerenom receptu, kakav vam donosimo, tradicionalna sarma od kiselog kupusa neće vas iznevjeriti.
1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa
4 glavice crnog luka
6 kašika riže
1 šolja ulja
100 g suhog mesa
crvena mljevena paprika
sol
suhi biljni začin
Priprema:
Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.
Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.
Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.
Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju, preporučuje Recepti.com.