RAT U UKRAJINI, 350. DAN: Šojgu upozorava na širenje sukoba, povećava se broj zapadnih tenkova obećanih Ukrajini, Moskva prijeti izbacivanjem američkih diplomata

Svijet
RAT U UKRAJINI, 350. DAN: Šojgu upozorava na širenje sukoba, povećava se broj zapadnih tenkova obećanih Ukrajini, Moskva prijeti izbacivanjem američkih diplomata
.Iz Moskve su još jednom upozorili da bi zapadno slanje oružja u Ukrajinu moglo rezultirati "nepredvidivom eskalacijom". Ovog puta upozorenje daje ruski ministar obrane Sergej Šojgu, referirajući se na tenkove koji su obećani Ukrajini. Po tom pitanju se situacija pak razvija tako da sve veći broj zemalja najavljuje slanje tenkova u Ukrajinu, a osim naprednijih Leopard 2 tenkova tu su i stariji Leopard 1 modeli koji bi mogli uskoro stići u stotinama, piše Advance.hr.

Iz Moskve su još jednom upozorili da bi zapadno slanje oružja u Ukrajinu moglo rezultirati "nepredvidivom eskalacijom". Ovog puta upozorenje daje ruski ministar obrane Sergej Šojgu, referirajući se na tenkove koji su obećani Ukrajini. Po tom pitanju se situacija pak razvija tako da sve veći broj zemalja najavljuje slanje tenkova u Ukrajinu, a osim naprednijih Leopard 2 tenkova tu su i stariji Leopard 1 modeli koji bi mogli uskoro stići u stotinama, piše Advance.hr.

Aktualno:

• Njemačka, Danska i Nizozemska navode kako planiraju Ukrajini opskrbiti najmanje 100 obnovljenih borbenih tenkova Leopard 1. Obećanje dolazi u trenutku dok Kijev očekuje novu rusku ofenzivu oko godišnjice invazije.

Objava je uslijedila nakon što je Njemačka prošlog mjeseca pristala dopustiti isporuku modernijih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje Ukrajini.

U zajedničkom priopćenju, ministri obrane triju zemalja rekli su da je isporuka starijih tenkova Leopard 1 dio napora "podržavanja Ukrajine u njezinom nastojanju da se odupre ruskoj agresiji".

"To će značajno povećati vojni potencijal Ukrajine za obnovu njihove narušene teritorijalne cjelovitosti", rekli su, dodajući da će se isporuka dogoditi "u narednim mjesecima" te da će uključivati logističku potporu i obuku.

• U američkoj tvornici u Latviji koja se koristi za izradu bespilotnih letjelica za ukrajinsku vojsku i NATO saveznike izbio je požar. Vatrogasne brigade i kola hitne pomoći bili su u tvornici koju vodi američka tvrtka Edge Autonomy. Prema njihovoj web stranici, tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji proizvodi bespilotne letjelice dugog dometa za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva na prestanak širenja "glasina ili bilo kojih drugih pseudoinformacija" koje bi mogle potkopati jedinstvo.

Njegovo jučerašnje obraćanje parlamentu imalo je očito za cilj prekinuti javna nagađanja o tome hoće li ministar obrane Aleksej Reznikov biti smijenjen sa svoje dužnosti. "Poduzimamo kadrovske i institucionalne korake na različitim razinama u obrambenom i sigurnosnom sektoru koji mogu ojačati položaj Ukrajine", napisao je Zelenski na Telegramu, citirajući svoj govor u parlamentu.

"Zahvaljujem svima koji se suzdržavaju od širenja bilo kakvih glasina ili drugih pseudoinformacija koje bi mogle oslabiti fokus naših ljudi u njihovom radu za pobjedu Ukrajine", rekao je.

Podsjetimo, u nedjelju je David Arahamia, visoki zastupnik i saveznik Zelenskog, rekao da će Reznikov biti smijenjen zbog korupcijskog skandala u ministarstvu, ali dan kasnije, Arahamia je rekao da ovaj tjedan "neće biti kadrovskih promjena".

• Rusija zahtijeva od američkog veleposlanstva u Moskvi da prestane širiti, kako tvrde, lažne vijesti o ratu u Ukrajini te su zaprijetili protjerivanjem američkih diplomata, javlja novinska agencija TASS.

Pozivajući se na visoki izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova, TASS je izvijestio da je američkom veleposlanstvu u Moskvi dostavljena službena nota u kojoj se upozorava da će diplomati uključeni u "subverzivne aktivnosti" biti protjerani. Ne navodi se koje bi to konkretno bile aktivnosti.

Podsjetimo, nova veleposlanica Washingtona u Moskvi, Lynne Tracy, stigla je prošlog mjeseca.

• Ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, rekao je da zapadne isporuke oružja Ukrajini učinkovito uvlače NATO u sukob te upozorava da bi to moglo dovesti do "nepredvidive" razine eskalacije.

"SAD i njegovi saveznici pokušavaju produžiti sukob što je više moguće", izjavio je ministar obrane Sergej Šojgu, prenosi novinska agencija Interfax. "Da bi to učinili, počeli su isporučivati teško ofenzivno oružje, otvoreno pozivajući Ukrajinu da zauzme naše teritorije. Zapravo, takvi koraci uvlače zemlje NATO-a u sukob i mogli bi dovesti do nepredvidive razine eskalacije", rekao je.

• Ruske snage objavile su da su zauzele naselje Mikolaivka u istočnoj regiji Donjeck. S ukrajinske strane za sad nema odgovora, no u zadnje vrijeme Ukrajina je opovrgnula nekoliko ruskih tvrdnji o napretku.

Ne propustite