SEIZMOLOGINJA IVANČIĆ: 'Potres u Turskoj proizveo je 5600 puta više energije od zagrebačkog'

Aktuelno
SEIZMOLOGINJA IVANČIĆ: 'Potres u Turskoj proizveo je 5600 puta više energije od zagrebačkog'
Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić potvrdila je da su turski potres zabilježili i naši instrumenti: 'Za usporedbu, potres u Turskoj je 125 puta jači od potresa u Petrinji. Uslijedio je i niz jakih potresa'.

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić potvrdila je da su turski potres zabilježili i naši instrumenti: 'Za usporedbu, potres u Turskoj je 125 puta jači od potresa u Petrinji. Uslijedio je i niz jakih potresa'

Turska je na izrazito osjetljivom seizmološkom području. Naime, ta zemlja leži na anadolskoj ploči s kojom se sudaraju arapska i afrička ploča zbog čijih gibanja se dogodio ovaj razorni potres. Aktivirao se istočno anadolski rascjep koji može biti dugačak 200 do 300 kilometara, objasnila nam je rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić.

Potres od 7,8 Richtera pogodio je područje jugozapada Turske. Stotine su mrtvih, tisuće ranjenih, a spasilačkim službama u izvlačenju ljudi stiže pomoć i iz drugih zemalja.

- Tursku je nakon razornog potresa kroz nekoliko sati pogodilo još jako puno naknadnih podrhtavanja koji variraju od jačine 5,5 do 6,6 Richtera. Za usporedbu, Turski potres je otpustio 5600 puta više energije od zagrebačkog i 125 više energije od petrinjskog potresa - kazala je Ivančić.

Od prije je poznato da se Hrvatska nalazi na trusnom području.

 Na području Petrinje i okolice očekivana maksimalna magnituda je 6,5 Richtera dok je aktivno i obalno područje prema jugu Hrvatske. Tamo se mogu dogoditi potresi magnitude 7,0 stupnjeva po Richteru. Potres u Turskoj se osjetio na širem području zemlje, a zabilježili su ga i naši instrumenti - zaključila je Ivančić.

Razoran potres u Turskoj komentirao je i seizmolog Ivica Sović koji tvrdi da instrumenti u Hrvatskoj mogu zabilježiti i potrese magnitude 4,0 iz Japana. 

- Izuzetno jak potres. Dogodio se u je 1:17 po UTC-u na dubini od 10 kilometara, što je izrazito plitko te je zato izazvao ovakve katastrofalne posljedice. Ovaj potres je vjerojatno prouzročio štete diljem svijeta. Ne štetu tako da je rušio, već je izazvao slobodne oscilacije zemlje koje onesposobe analitičke alate. Pa primjerice, laboratoriji koji su radili ne mogu raditi desetke sati dok se to sve ne smiri što uzrokuje prilično veliku materijalnu štetu - kazao je seizmolog Ivica Sović.

Sović tvrdi da će u Turskoj biti još puno naknadnih potresa, ali sumnja da će i jedan biti jači od magnitude 7,8. 

-  Što se tiče Hrvatske, pada mi na pamet potres iz 1667. godine u Dubrovniku za kojeg nemamo točne podatke jer je to bilo predinstrumentalno vrijeme, ali po efektima potresa koji su tad zabilježeni možemo procijeniti da je bio magnitude oko 7,0. Kao što smo već rekli i ranije, u južnoj Hrvatskoj mogu se očekivati potresi magnitude oko 7,0 Richtera - kazao je Sović.

Ne propustite