POTPUNO RAZORENI GRADOVI U TURSKOJ I SIRIJI! Broj mrtvih raste iz minute u minutu, na hiljade je ozlijeđenih

Aktuelno
POTPUNO RAZORENI GRADOVI U TURSKOJ I SIRIJI! Broj mrtvih raste iz minute u minutu, na hiljade je ozlijeđenih
Potres magnitude 7.8 pogodio je u ponedjeljak rano ujutro Tursku, a osjetio se i u nekoliko zemalja u regiji.

Potres magnitude 7.8 pogodio je u ponedjeljak rano ujutro Tursku, a osjetio se i u nekoliko zemalja u regiji.

Prve izjave dužnosnika u Turskoj i Siriji navode da je broj mrtvih preko 195 i da se broj povećava. Ozlijeđeno je najmanje 900 ljudi. U tijeku je velika akcija spašavanja. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17.9 kilometara.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

9.20 Američki geološki institut: Broj mrtvih bi mogao doći do 10.000

Iako se trenutačno spekulira o 600 mrtvih i više od tri tisuće ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, Američki geološki institut (USGS) je objavio kako bi broj poginulih u snažnom potresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku mogao dosegnuti čak 10.000 ljudi.

USGS navodi kako postoji 47 posto šansa da dosegne između 1.000 i 10.000 ljudi, 27 posto da dosegne između 100 i 1.000 i 20 posto da dosegne između 10.000 i 100.000.

U izvješću se navodi stanovnici u ovoj regiji živr u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje neke otporne strukture. Izvješće procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo doseći do 2 posto turskog BDP-a.

9.10 Biden naredio da se pomogne Turskoj i Siriji

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je američki predsjednik Joe Biden naložio saveznoj vladi da pripremi američku pomoć. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je objavio kako su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog izvješća o današnjem razornom potresu u Turskoj i Siriji.

“Spremni smo pružiti svaku potrebnu pomoć. Predsjednik Biden naredio je USAID-u i drugim saveznim vladinim partnerima da procijene mogućnosti odgovora SAD-a kako bi pomogli onima koji su najviše pogođeni. Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju u suradnji s vladom Turske”

U izjavi se ne spominje izravna suradnja SAD-a s vladom Sirije.

9.05 Nizozemska u Tursku šalje tim za potragu i spašavanje 

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra je rekao kako će njegova zemlja u Tursku poslati tim za potragu i spašavanje kako bi pomogli u odgovoru na potres koji je ostavio stotine mrtvih.

“Ovaj tim uključuje policijsko i vojno osoblje, djelatnike prve pomoći i vatrogasce”, rekao je Hoekstra na Twitteru.

“Šokiran sam vijestima o razornom potresu u Turskoj i Siriji. Naše su misli sa žrtvama, njihovim obiteljima i brojnim ozlijeđenim Turcima i Sirijcima.”

Ne propustite