OVO RODITELJI ČESTO RADE, A NIJE DOBRO ZA DIJETE: Ruski psiholog objašnjava šta je djeci potrebno

Porodica i zdravlje
OVO RODITELJI ČESTO RADE, A NIJE DOBRO ZA DIJETE: Ruski psiholog objašnjava šta je djeci potrebno
-

Ruski psiholog Mihail Labkovski objasnio je šta je djeci jedino potrebno i kako ih treba podstaći da budu samostalna.

Sasvim je normalno i prirodno da svaki roditelj ima zaštitinični stav prema svom djetetu, ali šta ako pretjera u tome, koliko će to da se odrazi na njegov razvoj ličnosti. Popoularni ruski psiholog Mihail Labkovski iza sebe ima 40 godina rada sa porodicama. Jednom prilikom je izneo svoj stav o tome šta se dešava kada previše zaštitimo dijete.

Labkovski kaže kako mnoge države imaju veliki problem sa time što su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema djeci. Majke generealno, kako ističe, ne dopuštaju svojoj djeci da donose odluke i sve rade umjesto njih. Jer će naravno, one to uraditi bolje od djeteta.

Labkovski strogo preporučuje da se roditelji otarase te navike.

U savremenoj psihologiji sve norme ponašanja su oslikane prema uzrastu djeteta. Na primjer, sa pet godina dete je sasvim sposobno da se samo oblači i veže pertle. Od osam-devet godina može da usisava i pere sudove. Psiholog kaže da djeci moramo da damo ovu priliku, ne tako što ćemo ih primoravati da to rade, već tako što ćemo se potruditi da ih zainteresujete za to.

"Ukoliko posmatrate evropske države, tamo se niko neće iznenaditi niti reagovati ako dete skoči u baru.Kod nas ćete odmah čuti povik "stani". Dakle, naša deca odrastaju zastrašena, stalno gledaju okolo i plaše se" objašnjava psiholog i dodaje:

"Čak i sitnica kao što je kupovina odjeće treba da pruži maloj osobi priliku da bude slobodna. Počnite sa ovim. Neka dijete izabere šta mu se sviđa u prodavnici, pa makar to bilo nešto najsmiješnije što ste vidjeli" savjetuje Labkovski.

Djeci je potrebno samo da ih bezuslovno volite, smatra psiholog, a svako nezadovoljstvo svojom djecom je samo odraz ličnog nezadovoljstva roditelja.

(Yumama)

Ne propustite