ŽENA OTKRILA PRVI SIMPTOM INFARKTA: Nije me boljela ni ruka, ni grudi - SAMO SAM OVO OSJETILA

Porodica i zdravlje
ŽENA OTKRILA PRVI SIMPTOM INFARKTA: Nije me boljela ni ruka, ni grudi - SAMO SAM OVO OSJETILA
-

Neuobičajen simtpom srčanog udara kod žena.

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Infarkt često vezujemo sa bolom u grudima, nedostatkom daha, ali simptomi srčanog udara kod žena mogu da budu daleko suptilniji. Ema Šenon koja je napunila 43 godine ispričala je svoje iskustvo. Naime, njoj se infarkt dogodio tek što se vratila sa odmora, bila je puna energije ali se tokom druge smejna koju je radila u baru osjetila toliko loše da je morala da legne.

Pošto je nedavno otvorila svoj bar u Rejkjaviku na Islandu, žena se osjećala punom energije nakon povratka sa odmora.

 "Kao grom iz vedra neba, počela sam da imam najgore probavne smetnje koje sam ikada osjetila. Bol je postajao sve gori i gori. Legla o sam na pod da pokušam da se odmorim, misleći da će mi olakšati, ali to nije pomoglo pa sam pozvala taksi i otišla kući", ispričala je Ema koju je suprug sutradan odveo kod ljekara. Pregledao joj je stomak i tvrdio da ima čir na želucu. Bol nije prolazio ni danima kasnije.

"Osjećala sam se kao da imam anksioznost, imala sam nelagodu u stomaku i oblivao me hladan znoj – što je bilo čudno, jer ne patim od anksioznosti", ispričala je Ema koja je odmah potom pozvala svog ljekara. On je već bio na ivici strpljenja jer, kako kaže, tvrdio da joj je dobro, ali je za svaki slučaj odlučio da joj uradi EKG.

"Sestra je preblijedila i šokirano izjavila da sam imala infarkt", ispričala je Ema koja kaže da je mislila da srčani udar prati bol u ruci, nedostakak daha, i upozorila sve da obrate pažnju i na suptilnije simptome. 

 Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite