NE POSTOJI MAGIČAN LIJEK PROTIV STARENJA! DR PANTIĆ O NAJBOLJEM RJEŠENJU: Ako poštujemo ove stvari, živjećemo DUŽE

Porodica i zdravlje
NE POSTOJI MAGIČAN LIJEK PROTIV STARENJA! DR PANTIĆ O NAJBOLJEM RJEŠENJU: Ako poštujemo ove stvari, živjećemo DUŽE
-

Doktor Igor Pantić, fiziolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za RTS otkrio je kako možemo da usporimo starenje!

Starenje je prirodan i neizbežan fiziološki proces, ne može da se zaustavi, barem ne još uvijek, s naučne strane, ali mnogi su pokušali da ga usporo na različite načine. Doktor Igor Pantić, fiziolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gostujući na RTS-u upravo se osvrnuo na ovaj problem, ali i moguća rješenja.

Kako je na samom početku napomenuo, postoji više teorija starenja koje pokušavaju da objasne ovaj kompleksan proces, ali ni jedna ne uspjeva u potpunosti da objasni šta se krije iza toga.

"Postoje teorije koje su determinističke, odnosno više fokusirane na genetsku osnovu starenja, u smislu da je starenje određeno našim genima, da je upisano u naš genetski kod. A postoje i teorije koje su više fokusirane na te eksterne, sredinske činioce i njihov uticaj", rekao je dr Pantić.

Prve su, kako je rekao više pesimističke i tvrde da mi ne možemo mnogo da utičemo na proces usporavanja i odlaganja starenja, dok druge tvrde da možemo da izbjegnemo izlaganje spoljnim stresnim činiocima ili da na neki način napravimo neku supstancu koja je sposobna da otkloni oštećenja. S druge strane neke teorije deklarišu starenje kao bolest koju je moguće izlečiti. Međutim, dr Pantić smatra da to nije bolest, već prirodan fiziološki proces koji se zasniva na genima.

"Ono što možemo da učinimo jeste da smanjimo vjerovatnoću nastanka hroničnih nezaraznih bolesti koje su asocirane sa starenjem. Na primjer, maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i slično, i to prije svega usvajanjem zdravih životnih stilova i navika kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost", ističe fiziolog za RTS i dodaje da loše navike i nezdrav način života imaju mnogo više uticaja na razvoj hroničnih nezaraznih bolesti.

Doktor je podsjetio i na najvažniji savjet: Ne postoji magična supstanca ili lijek koji je sposoban da uspori proces starenja. Postoje samo neke supstance koje deluju antioksidantno tako što smanjuju oksidativni stres i stepen oštećenja ćelije, ali ništa od toga ne može da zamijeni savjet koji dobijamo od ljekara – zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje cigareta, al*ohola i slično.

"Dakle, ako poštujemo te savjete to je najbolja stvar koju možemo da uradimo u smislu povećanja dužine životnog vijeka i ostvarivanja dugovječnosti", zaključuje prof. dr Igor Pantić na kraju za RTS.

(MONDO/RTS)

Ne propustite