MILUN I MARA ŽIVE POTPUNO SAMI NA PLANINI: Ona pomuze 130 ovaca dnevno, nemaju televizor, a jedina razonoda im je radio

Objavljeno:02.02.2023 - 20:09
A A A Times Arial

Mara je zbog Miluna napustila gradski život i došla na surovu planinu gdje zajedno žive i gaje stoku.

Već godinama Mara i Milun Aprcović potpuno sami žive na 1.500 metara nadmorske visine na Katun Ravnom, koje pripada opštini Plužina.

Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dijela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Inače, najviše vole kad su na katunu gdje drže oko 150 ovaca, 8 koza, 10 krava i nekoliko junadi, objavila je prije par godina TV Crne Gore.

Milun i Mara žive potpuno sami na planini

Mari su sada 22, a udala se prije nekoliko godina i to baš mlada. Kod roditelja nikad nije radila poslove koje radi na katunu s Milunom, ali kaže da joj ništa nije teško i da voli selo.

Dodaje i da voli muziku i sluša je na mobilnom, a uveče zajedno s mužem sluša radio. Televizor nemaju na šta da priključe, a i ne treba im jer nemaju kad ni da ga gledaju.

U međuvremenu je savladala skoro sve poslove, a sve mu što zna, naučila ju je svekrva. Mara je iz jednog od susjednih sela ali kod roditelja je samo čuvala ovce, od toga ništa teže.

Mara radi sve poslove oko domaćinsta

- Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se preko oko sedam i po godina, a sada imam 22. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan danas je, kaže Mara.

Jedna je od rijetkih djevojaka koje su se u današnje vrijeme odlučile za težak život i rad na selu, ali ona kaže da joj je tu lijepo. Njih dvoje su rijedak mlad bračni par koji živi na selu i od sela.

 

U grad, pričaju Milun i Mara, odu ponekad, kad je neki svetac i kad ima manje posla, da prošetaju, ali najviše ipak vole svoje selo jer su se tu navikli i tu im prija. Odu da ponešto kupe, da se malo druže, sjednu, popiju kafu.

-Ne ustaje se rano, negdje oko pola sedam, ispečem kafu meni i mužu, pa oko stoke , priča Mara, koja je muzla i po 130 ovaca do jeseni, kako kaže za to joj je potrebno sat vremena. Ona takođe navodi da više voli katun od sela, a planine i stoku više čak i od mora i primorja.