AKO SU VAM PEŠKIRI KAO ŠMIRGLA, SIGURNO PRAVITE OVU GREŠKU: Evo kako da uvijek budu mekši od svile

Praktična žena
AKO SU VAM PEŠKIRI KAO ŠMIRGLA, SIGURNO PRAVITE OVU GREŠKU: Evo kako da uvijek budu mekši od svile
-

Nema ništa bolje od mirisnog, baršunastog i mekog peškira. Nepravilno pranje i sušenje može dovesti do promjene boje, teksture i mirisa.

Često pravimo ovih sedam grešaka, ali možemo da ih ispravimo vrlo brzo.

1. Izbor pogrešnog deterdženta
Peškiri se koriste na najintimnijim dijelovima našeg tijela i mogu u sebi da zadrže naše tjelesne mirise i bakterije. Kako bi se uklonila sva ta prljavština potrebno je imati dobar deterdžent. Prilikom izbora deterdženta, gledajte etiketu kako biste bili sigurni da vaš deterdžent ima nekoliko enzima (proteaza, amilaza, celulaza) na listi sastojaka. Enzimi razgrađuju ulja i mrlje pa će se oni lakše isprati u vodi.

2. Korišćenje omekšivača

Ako peškiri nakon pranja ne izađu čisti i mirišljavi, dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja zarobićete prljavštinu u vlaknima, ostavljajući peškire prljavim. Da, korišćenjem omekšivača vaši će peškiri prelepo mirisati, ali neko vreme. Oni će zadržati bakterije i prljavštinu koji će, kada se peškir navlaži, uzrokovati neprijatne mirise.

Umjesto omekšivača, u ciklusu ispiranja koristite jednu šoljicu destilovanog al*oholnog sirćeta.

3. Uvijek perete hladnom vodom
Iako je pranje hladnom vodom ekološki odgovorno, dobro je barem jednom mjesečno, peškire oprati na višoj temperaturi, naročito ako koristite manje efikasan deterdžent. Vruća voda pomaže da se razbiju ostaci prljavštine i deterdženta.

4. Zaboravili ste da očistite veš mašinu
Čista mašina – čista odjeća. To je tako jednostavno. Bilo bi dobro kada biste svoju mašinu za veš očistili barem jednom mjesečno jer to smanjuje mogućnost ponovnog taloženja prljavštine na peškirima.

5. Ne sortirate odjeću
Ako ubacite bijeli peškir s plavim farmerkama ili majicom, najvjerovatnije će upiti neke od tih boja koje se oslobađaju u vodi. Sortirajte odjeću prema istim ili sličnim bojama i nijansama i nemojte preopterećivati mešinu. Ako koristite peškire od mikrovlakana, nemojte ih prati s pamučnim tkaninama jer mikrovlakna privlače dlačice koje mogu potamniti boje.

6. Pranje s tvrdom vodom
Pranje peškira u vodi s visokim sadržajem minerala (tzv. tvrda voda) i korišćenje previše deterdženta može učiniti tkaninu prljavom i krutom. Dodajte regenerator za vodu, smanjite količinu deterdženta kojeg koristite i dodajte destilovano al*oholno sirće u ciklus ispiranja.

7. Previše sredstava za pranje tijela, sapuna ili drugih proizvoda
Ako primijetite prljavštinu i sive mrlje na peškiru, možda je krivac vaše sredstvo za pranje tijela ili sapun. Neki „prirodni“ sapuni reaguju s mineralima u vodi i ostavljaju talog na tkanini. Da biste uklonili mrlje, napravite smjesu od deterdženta u prahu i vode i utrljajte je u mrlje. Pustite da smjesa odstoji najmanje 15 minuta, a zatim operite peškire u vrućoj vodi. Promijenite sapun kako biste spriječili ponovno pojavljivanje mrlja, piše Real Simple.

Ne propustite