NAČIN NA KOJI NIJEMCI VASPITAVAJU DJECU ZA BALKANCE JE APSOLUTNI ŠOK: Da li biste ovako tretirali svoje čedo?

Porodica i zdravlje
NAČIN NA KOJI NIJEMCI VASPITAVAJU DJECU ZA BALKANCE JE APSOLUTNI ŠOK: Da li biste ovako tretirali svoje čedo?
-

Njemački način vaspitanja za mnoge je krajnje neobičan, a za ljude s naših prostora pogotovo jer ono što oni rade, kod nas se apsolutno ne praktikuje u roditeljstvu

Mnogi žive u vjerovanju kako mi imamo najispravniji, tradicionalni način vaspitanja djece, ali činjenice nam ne idu u prilog.

Naime, postoji jedna stavka koja najviše pobija tvrdnju da smo mi super-roditelji, a ta je što se kod nas djeca teško osamostaljuju, tj. čak i nakon što pređu tridesetu na neki način ostanu vezana za svoje roditelje.

Iako su do nas dolazile čudne informacije o tome kako Nijemci vaspitavaju djecu, ovih dana možemo čuti samo pohvale na tu temu.

Američka autorka Sara Zaske je napisala knjigu o tome kako jNemci vaspitavaju svoju decu. Nemci konstantno rade na osamostaljivanju i osposobljavanju djece od malih nogu.

 

„Kada god sam prokomentarisala kako nikad ne bih mogla da pustim djete tako, mama u Njemačkoj bi mi rekla – znam, i ja mrzim ovo. Stvarno mrzim što ovo radim, ali mora da nauči kako da se vozi metroom, kako da se snađe u komšiluku i ostale stvari. Jednostavno mora“, navodi autorka, a prenosi Zadovoljna.rs

Zaske kaže da je sve “prilagođeno godinama djeteta”. Jedina razlika je što se taj standard u Nemačkoj, prilično razlikuje od ostatka sveta. Evo šta sve Nemci smatraju “prilagođenim godinama djeteta”:

1. Puštaju petogodišnjake da koriste šibice

Zaske kaže da je bila potpuno šokirana ovom činjenicom. Deca koja idu u vrtić uz instrukcije vatrogasaca i prisustvo kompanija za osiguranje, potpuno slobodno prave veliku “srećnu vatru”, napolju.

2. Ohrabruju djecu da što pre biciklom odlaze u školu

Već sa devet godina, deca u velikim gradovima poput Berlina, voze bickl do škole. Autorka je bila veoma skeptična da pusti svoju ćerku Sofiju da sama ode do škole, a u to vrijeme Sofijina drugarica je uveliko prelazila ogromne raskrsnice i vozila bicikl do škole svakog jutra.

Zaske objašnjava: “Ako ne pustite svoje dete da se samostalno odveze do škole – uskraćujete mu nešto. Oduzimate im ličnu satisfakciju. Vidim da se moja djeca osećaju izuzetno ponosim na same sebe kada god samostalno obave novi zadatak, to je vrlo važno kada je samopouzdanje u pitanju. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete je da ga naučite nešto – a potom pustite da to obavi samo”.

3. Ne plaše se bombona od nepoznatih ljudi

Kada je autorka bila u metrou u Njemačkoj sa Sofijom, koja je tad imala dvije i po godine, nepozata žena joj je ponudila bombonu. Zaske je pokušala da što diskretnije odmjeri bombonu, a Sofija ju je odmah smazala. Mame u Njemačkoj uče svoju decu da nikako ne krenu kući sa nekim strancem, ali se daleko manje plaše slatkiša koje stranac ponudi.

4. Razgovaraju o reprodukciji ranije

Zaske kaže da je normalno da deca u Nemačkoj, već sa sedam godina saznaju odakle bebe dolaze. Doduše ne previše detaljno i formulisano tako da se dete ne oseća preplavljeno infomacijama.

5. Djeca od malih nogu koriste prave noževe

Mališani u Njemačkoj svoje voće sijeku pravim noževima već sa četiri godine, naravno uz nadzor.

„Uključiti svoje dijete u kuvanje i dati mu određene odgovornosti, je sjajan način da se upoznaju sa ovim poslom“, kaže Zaske.

Ne propustite