OTIČU VAM RUKE, BOLI VAS GLAVA I STALNO STE ŽEDNI? Provjerite da li PREKOMJERNO unosite OVU NAMIRNICU!

Porodica i zdravlje
OTIČU VAM RUKE, BOLI VAS GLAVA I STALNO STE ŽEDNI? Provjerite da li PREKOMJERNO unosite OVU NAMIRNICU!
-

Ovo je često skriven problem!

So je dobra i veoma korisna za naš organizam, ali samo ako se upotrebljava dozirano. Iako vodite računa da hranu ne presoljavate, ako vam se pojavi neki od ovih pet jasnih signala koje tijelo šalje, krajnje je vrijeme da drastično smanjite unos ovog začina, a povećate unos svježeg povrća, voća i naravno - vode!

1. Natečene ruke

Niste se ugojili ni gram i u to ste sto posto sigurni, a ipak s prsta ne možete da skinete prsten. To je zato što organizam zbog preteranog unosa soli duže zadržava vodu, pa ruke i noge prvenstveno počnu da otiču.

2. Suha usta

Žeđ je dobro poznat simptom preteranog unosa soli, ali ona prava zapravo dolazi nakon što je organizam već poslao mnoge znake upozorenja da je dehidriran. Jedan od njih su svakako i suha usta, bez dovoljno pljuvačke, što znači da pod hitno morate popiti čašu vode. Ako se to često dešava, to je siguran znak da unosite premalo tečnosti i da jedete preslana jela.

3. Glavobolja

Možda vam ne pada na pamet da vam glava puca upravo zbog preslane hrane, ali razmislite ponovo šta ste pre toga jeli. Previše soli koju unosimo u organizam i te kako ima veze s visokim krvnim pritiskom i glavoboljom, posebno onom kad imate osjećaj kao da će vam glava eksplodirati. I zato, ako patite od takve vrste glavobolje, manje solite!

4. Često idete u WC

Ispijanje mnogo vode može vas natjerati da često idete u WC, ali isto to može prouzrokovati i so. Ne biste verovali, ali je zaista tako, jer s većom količinom soli, bubrezi moraju da rade prekovremeno da bi je izbacili iz organizma i zato ćete stalno imati osjećaj da hitno morate da odete u toalet.

5. Ne radi vam mozak

Zbog dehidratacije do koje dolazi nakon unosa veće količine soli mozak više ne radi kako treba. Jednostavno - treba mu više kiseonika za besprekorno funkcionisanje. Ljudi koji uzimaju previše soli teže rješavaju zagonetke, ne mogu se setiti pravih odgovora, pa čak ni nekih uspomena.

Ne propustite