GRČKI KUHAR OTKRIO KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI PEKARSKI KROMPIR: Tajna je samo u jednom sastojku, a svi će biti oduševljeni kada ga napravite!

Kuharica
GRČKI KUHAR OTKRIO KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI PEKARSKI KROMPIR: Tajna je samo u jednom sastojku, a svi će biti oduševljeni kada ga napravite!
.

Pekarski krompir je odličan izbor kada su u pitanju veća porodična i društvena okupljanja.

Napravite najhrskaviji i najukusniji pekarski krompir po ovom genijalnom receptu grčkog kuvara Akisa Petretzikisa.

On otkriva jedan tajni sastojak na koji vjerovatno nikad niste ni pomislili kada ste pripremali ovo jelo.

pekarski-krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • dva limuna
  • 1,5 litra vode
  • 2 kašike origana ili majčine dušice
  • 2 čena bijelog luka
  • 75 ml maslinova ulja
  • 3 kašike griza (ovo je tajni sastojak!)
  • so, biber, crvena paprika u prahu

Kako se priprema?

1. Krompire oljuštite i isjecite na četiri dijela (u zavisnosti od veličine, ako su manji može i na pola). Zasecite svaki isječeni komadić krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.

2. Stavite krompir u šerpu, iscjedite dva limuna, ubacite i malo narendane limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litar vode i kuhajte. Kad proključa, kuvajte još 10 minuta.

3. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa i u nju stavite praznu posudu za pečenje.

4. Za 10 minuta krompir procijedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).

5. U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), iseckani beli luk, mlevenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promiješajte i stavite na vruću posudu za pečenje

Ne propustite