1 SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA JE UBEDLJIVO NAJOPASNIJI: Ako ga osjetite, HITNO kod ljekara – može SRCE DA VAM STANE

Porodica i zdravlje
1 SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA JE UBEDLJIVO NAJOPASNIJI: Ako ga osjetite, HITNO kod ljekara – može SRCE DA VAM STANE
-

Kako visok holesterol utiče na srce i koje su sve komplikacije moguće.

Povišen holesterol može i te kako da bude opasan za srce i krve sudove, a stručnjaci su upozorili na jedan posebno zabrinjavajući simptom. Ovaj znak direktno govori da povišene vrednosti masnoća u krvi izazivaju oštećenje srca.

Poznato je da višak lošeg holesterola dovodi do vaskularnih deformiteta. Promene u cirkulaciji krvi narušavaju rad svih organa i posredno nam dovode život u opasnost. Povećava se rizik od razvoja ateroskleroze ili drugih ozbiljnih bolesti, pa sve do srčanog udara koji se nerijetko završi fatalno. Ali, postoji jedan jasan simptom koji pomaže da se blagovremeno utvrdi rizik od srčanog zastoja uslijed visokog holesterola.

Aterosklerotski plakovi (naslage) mogu da utiču na bilo koje krvne sudove, ali se najčešće masnoće najviše talože u velikim arterijama: karotidi, aorti, velikim sudovima donjih ekstremiteta. Znaci povišenog nivoa holesterola u početnoj fazi se ne osjećaju. Mogu da se otkriju samo putem krvi, odnosno ciljanom analizom.

Zabrinjavajući simptom

Simptom koji ukazuje da vam je nivo holesterola toliko visok da može da izazove zastoj srca jeste bol u grudima. Ovo se dešava kada se masnoće nakupljaju u zidovima arterija i usporavaju protok krvi, što dovodi do komplikacija.Konkretno, ako je bol koncentrisan u lijevoj strani grudnog koša ili desno u centru, širi se na lijevu ruku ili vrat i pojačava se fizičkim naporom, stručnjaci upozoravaju da je riječ o stanju opasnom po život. U tom slučaju, odmah treba da se obratite ljekaru.

Ovo stanje takođe karakteriše i skok krvnog pritiska (140 sa 90 mm Hg i više). Kada su zidovi arterija značajno oštećeni, srce počinje da radi pod većim opterećenjem. Zbog toga postoji veliki rizik od pojave angine pektoris ili napada gušenja. Komplikacije oba ova stanja su srčani udar i zastoj.

(MONDO)

Ne propustite