MALO MJESTO U SRBIJI DOŽIVJELO PROCVAT, BUM DOSELJENIKA: Za dvije godine mnogo mladih došlo, ovo je glavni razlog!

Lifestalgija
MALO MJESTO U SRBIJI DOŽIVJELO PROCVAT, BUM DOSELJENIKA: Za dvije godine mnogo mladih došlo, ovo je glavni razlog!
Bačko Petrovo Selo doživjelo je veliki procvat kroz program kupovineseoskih kuća za mlade bračne parove.

Bačko Petrovo Selo doživjelo je veliki procvat kroz program kupovineseoskih kuća za mlade bračne parove. Godinama je bilo prazno, a sada se za dvije godine doselilo 200 žitelja. Ovim programom kuće su djeljene u 119 opština, a čak 1.631 kuća dobila je stanare. Strahinja i Čila Zlatić, agroekonomista i profesorka mađarskog jezika, prijavili su se među prvima za kuću. Između Novog Sada i Bečeja odabrali su Bačko Petrovo Selo. Sredili su je po svom ukusu, a mali Matija će uskoro dobiti i brata.

"Ova kuća mi se baš svidjela zbog rasporeda prostorija. Ja sam je prilagodio sebi. Napravio sam mušku sobu, teretanu, da se okupimo i igramo bilijar", kaže Strahinja.

"Blizu nam je Bečej, ni Novi Sad nije tako daleko. Nadam se da će i sinovima biti sve u redu i da će voljeti u selu. Puno nam znači i što u selu imamo jaslice, pošto ima puno djece. Tako da je i to super i zbog našeg sina", dodaje Čila.

Prekoputa Zlatića nove komšije, porodica Bagljaš još sređuje kuću.

"Tri mjeseca smo već ovdje. Sada smo dobili kuću od Ministarstva. Imamo planove da držimo i neke životinje i da uradimo baštu. Došli smo iz Bečeja u rodno selo moje supruge", navodi Kristijan Bagljaš.

"Došli smo da živimo sami, da se osamostalimo. Ovdje će biti dobro za našu djecu, jer u okolini ima puno djece. Tu su i vrtić i škola", dodaje njegova supruga Emeš. Svakodnevno za program dodjele seoskih kuća stigne oko 15 prijava.

"Ovo je sada poruka mladim ljudima - slobodno, hrabro, tražite kuće u svom okruženju gdje vama odgovara i pokušajte da se osamostaljujete. Sigurno ćete biti srećniji. Vrlo jasno, koliko god bude ovakvih zahtjeva mladih ljudi širom Srbija država će izdvajati toliko novca", poručuje Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Najviše kuća useljeno je u opštini Bačka Palanka, ali se traže i u rubnim djelovima Srbije, Baču, Srpskoj Crnji, Dimitrovgradu...

(Mondo/RTS)

Ne propustite