beta
Petak 24. 03. 2023

MALO MJESTO U SRBIJI DOŽIVJELO PROCVAT, BUM DOSELJENIKA: Za dvije godine mnogo mladih došlo, ovo je glavni razlog!

Objavljeno:01.02.2023 - 10:01
Nostalgicno » Lifestalgija
A A A Times Arial

Bačko Petrovo Selo doživjelo je veliki procvat kroz program kupovineseoskih kuća za mlade bračne parove. Godinama je bilo prazno, a sada se za dvije godine doselilo 200 žitelja. Ovim programom kuće su djeljene u 119 opština, a čak 1.631 kuća dobila je stanare. Strahinja i Čila Zlatić, agroekonomista i profesorka mađarskog jezika, prijavili su se među prvima za kuću. Između Novog Sada i Bečeja odabrali su Bačko Petrovo Selo. Sredili su je po svom ukusu, a mali Matija će uskoro dobiti i brata.

"Ova kuća mi se baš svidjela zbog rasporeda prostorija. Ja sam je prilagodio sebi. Napravio sam mušku sobu, teretanu, da se okupimo i igramo bilijar", kaže Strahinja.

"Blizu nam je Bečej, ni Novi Sad nije tako daleko. Nadam se da će i sinovima biti sve u redu i da će voljeti u selu. Puno nam znači i što u selu imamo jaslice, pošto ima puno djece. Tako da je i to super i zbog našeg sina", dodaje Čila.

Prekoputa Zlatića nove komšije, porodica Bagljaš još sređuje kuću.

"Tri mjeseca smo već ovdje. Sada smo dobili kuću od Ministarstva. Imamo planove da držimo i neke životinje i da uradimo baštu. Došli smo iz Bečeja u rodno selo moje supruge", navodi Kristijan Bagljaš.

"Došli smo da živimo sami, da se osamostalimo. Ovdje će biti dobro za našu djecu, jer u okolini ima puno djece. Tu su i vrtić i škola", dodaje njegova supruga Emeš. Svakodnevno za program dodjele seoskih kuća stigne oko 15 prijava.

"Ovo je sada poruka mladim ljudima - slobodno, hrabro, tražite kuće u svom okruženju gdje vama odgovara i pokušajte da se osamostaljujete. Sigurno ćete biti srećniji. Vrlo jasno, koliko god bude ovakvih zahtjeva mladih ljudi širom Srbija država će izdvajati toliko novca", poručuje Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Najviše kuća useljeno je u opštini Bačka Palanka, ali se traže i u rubnim djelovima Srbije, Baču, Srpskoj Crnji, Dimitrovgradu...

(Mondo/RTS)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!