KRVNI PRITISAK MOŽE DA VAM SKOČI I TOKOM NOĆI: Kardiolog otkriva kada se to dešava - jedno je najveći neprijatelj SRCA

Porodica i zdravlje
KRVNI PRITISAK MOŽE DA VAM SKOČI I TOKOM NOĆI: Kardiolog otkriva kada se to dešava - jedno je najveći neprijatelj SRCA
-

Kardiolog dr Keti Tomasko otkrila je kako nemiran san i otežano spavanje povećavaju rizik od kardiovskularnih bolesti

Da li znate da određeno ponašanje dok spavate može da utiče na vaše zdravlje i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti? Ako teško tonete u san, vrtite se, imate nesenicu ili se često budite, ovo je tekst za vas.

"To može i te kako da ima negativne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema", istakla je kardiološkinja Keti Tomasko i dodala da je ovo povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate. U suprotnom, ako imate poteškoća da zaspite, krvni pritisak će vam sigurno skočiti.

Naučna istraživanja su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava da "utonete" u njega i lakše zaspite, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Nedavno objavljena studija u "Sleep Advances" otkrila je da nesanica može da poveća rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. U istraživanju je učestvovalo 1.082 pacijenata koji su imali određeni problem sa srcem ili neki vid intervencije. Na samom početku, 45 odsto pacijenata je imalo nesanicu, dok je 24 odsto njih reklo da koristi lijek za spavanje. Istrživači su nakon oko četiri godine praćenja i ispitivanja, otkrili kod 225 pacijenata čak 364 ponavljajućih srčanih nuspojava toga.

Neurolog Aleksandra Pavlović je podsjetila koliko je spavanje od sedam do devet sati u toku noći efikasno i zdravo za organizam, a sve ispod šest sati je rizik na mentalno i fizičko zdravlje.Takođe, trebalo bi organizam adekvatno da pripremimo za san. To podrazumeva nikakvo fizičko zamaranje sat vremena prije dolaska u krevet, kao ni jelo. Telefone bi trebalo da ostavimo po strani, jer njihove zračenje nam samo još više šteti.

(MONDO)

Ne propustite