BRAZDE NA NOKTIMA, SUHA KOSA, MUČI VAS UMOR: Koji vitamini i minerali nedostaju u organizmu ako imate ove tegobe

Porodica i zdravlje
BRAZDE NA NOKTIMA, SUHA KOSA, MUČI VAS UMOR: Koji vitamini i minerali nedostaju u organizmu ako imate ove tegobe
-

Utrnuli prsti, krti nokti, osjećaj pečenja u ustima - sve su to simptomi kojima nas tijelo upozorava na probleme sa zdravljem i opominje da provjerimo eventualni manjak vitamina i minerala.

Moderne dijete i nezdrave životne navike često dovode do manjka važnih minerala i vitamina kojeg možda nismo ni svjesni. Tako se može desiti da tijelu nedostaju gvožđe, cink ili vitamin B12, a mi ignorišemo simptome misleći da nisu važni.

Loš san, lomljivi nokti? Obično takve probleme pripišemo tome da smo mnogo radili, "ruke bile stalno u vodi", a i vrijeme se "promjenilo", a treba osluškivati telo pažljivije.

"Mnogo je znakova kojima nam telo šalje upozorenja da nedostaju neki vitamini ili minerali", kaže dr Patriša Grejem, specijalista interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta RAŠ. "Ono što je dobro je što će se tegobe smanjiti ili sasvim povući čim preduzmete odgovarajuće korake da se deficiti otklone.

Za neke vitamine, deficit se lako rešava - na primer, kod vitamina D je dovoljno da uzmete odgovarajuće tablete ili kapi. Ukoliko je manjak bio uzrokovan neadekvatnom ishranom, on će se ublažiti ili sasvim nestati.

Kod drugih tegoba, možda će biti potreban i širi tretman.

Umor je, na primer, čest simptom kod mnogih bolesti, ali je tipičan i kao simptom nedostatka gvožđa u krvi. Ovaj mineral je neophodan organizmu da bi stvarao hemoglobin koji nosi kiseonik do svih ćelija u tijelu. Ako nema dovoljno gvožđa, neće biti ni dovoljno kiseonika i otuda stalan osjećaj umora. Da biste otklonili ove tegobe, neophodno je dodati u ishranu više namirnica bogatih gvožđem - junetinu, jagnjetinu, brokoli, jagode.

Suha kosa

Ako vam je kosa stalno suha i tršava, i to može biti znak manjka gvožđa, ali i nedovoljno proteina u ishrani. Kao i kod umora, nedovoljno dopremanje kiseonika utiče na cijelo tijelo pa i na korijen dlake. Jedite više piletine, jaja i oršatih plodova.

Horizontalna zadebljanja na noktima

I promjene na noktima mogu biti znak manjka nekih nutrijenata. Na primer, horizontalna zadeljanja ukazuju na mogući nedostatak cinka, pa bi bilo dobro da se u ishranu uvrste crveno meso i piletina, a - ko voli - i avokado.

Kruti nokti

Pored manjka gvožđa, za lomljivost noktiju može biti odgovoran i biotin. On podstiče nivo amino kiselina koje stvaraju keratin. Ovo je protein koji se nalazi u epitelnim ćelijama kao što su nokti, kosa i koža.

Osjećaj pečenja u ustima

Ovaj sindrom karakteriše iznenadan osjećaj kao da vam usta gore, a mogući razlog je manjak vitamina B 12, ali i gvožđa. Moguć je čak i nedostatak gvožđa. Posebno mogu biti pogođeni oni koji ne jedu namirnice životinjskog porekla, pa bi trebalo da uzimaju suplemente.

Grčevi u mišićima su često znak hipokalemije - manjka kalijuma u tijelu. On je važan radi dobre funkcije mišića i nerava u skladu sa električnim signalima koje šalje čovek. Kad ga nema dovoljno, mišići počinju da se grče bez inputa iz mozga. Najbrže ćete kalijum nadoknaditi putem ishrane ako joj dodate banane, ali i krompir i zeleno povrće su dobri izvori.

zena-iznenadjenje-usta-pokrivena-zadah

Utrnuli prsti

Ako u vrhovima prstiju osjećate peckanje ili utrnulost, to može biti znak ozbiljnog nedostatka kalcijuma. On je ključan za zdravlje nerava i ako vam nedostaje, onda se smanjuje funkcionalnost onih najviše udaljenih. Treba se okrenuti mleku i sirevima, mliječni proizvodi proizvodi su puni kalcijuma.

Krvarenje desni

Ukoliko vam često krvare desni posle pranja zuba četkicom ili čišćenja međuzubnog prostora koncem, to može biti znak manjka vitamina C. Pojačajte citruse u ishrani, kao i papriku, paradajz i brokoli.

Slab noćni vid

Ljudsko oko bi trebalo da se lako adaptira na različite vrste osvetljenja, pa zato treba provjeriti nivo vitamina A ako imate probleme sa očima. Ako ga nema dovoljno u organizmu, valja pojačati mliječne proizvode, paprike i ribu.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite