Neispravan bojler može da izazove požar: Majstor otkrio najbolji sistem ZAŠTITE

Praktična žena
Neispravan bojler može da izazove požar: Majstor otkrio najbolji sistem ZAŠTITE
Majstor Branko Zrnić otkrio je kako da spriječimo eksploziju bojlera i požar u kući!

Majstor Branko Zrnić otkrio je kako da spriječimo eksploziju bojlera i požar u kući!


Prije samo nekoliko dana jedan stan na Novom Beogradu potpuno je izgorio nakon što se zapalio bojler. Ovo nažalost nije usamljeni slučaj, a zbog čega sve više dolazi do izbijanja požara po stanovima i kućama i kako da se zaštitimo, gostujući na Prva TV objasnio je majstor Branko Zrnić.

"I ranije smo govorili koliko je bitno da bojler bude pouzdan u radu. Najčešći uzrok je eksplodiranje bojlera. Povratni ventil (koji je inače cijev označena plavom bojom) na bojleru postoji u slučaju pregrijanosti vode u njemu. On služi da zaštiti bojler od eksplozije ako je ispravan", objasnio je majstor Zrnić i dodao da njega ljudi najčešće ne održavaju ili nemaju prave majstore.

Kako da znate da taj ventil ne funkcioniše?
"Desna cjevka (plava) od bojlera uvijek mora da bude hladna, a ukoliko ne koristite bojler, imate tople vode, a cijev je isto topla, to znači da vam voda odlazi iz bojlera i da ventil ne funkcioniše kako treba", objasnio je Zornić i posavjetovao da je to znak da pozovete majstora. Takođe, važno je da tu istu cijev provjeravate barem jedanput mjesečno. Bitno je da ona bude hladna!

Kada treba da palimo i gasimo bojler?
"Ja savjetujem svima, nije bitno kad je uključen, nego je bitna temperatura. Na temperaturi na kojoj tijelo može da trpi treba da se kupate uvijek. I samo do te temperature treba vodu da grijete", rekao je majstor i dodao da nije problem da bojler bude stalno uključen. Na taj način trošićete manje struje i imati dovoljnu količinu vode.

(MONDO)

Ne propustite