OVAJ PREDMET U KUHINJI JE NAJVEĆE LEGLO ZARAZE! Koristimo ga svaki dan za hranu, ali neispravno - postoji jedno RJEŠENJE

Praktična žena
OVAJ PREDMET U KUHINJI JE NAJVEĆE LEGLO ZARAZE! Koristimo ga svaki dan za hranu, ali neispravno - postoji jedno RJEŠENJE
Najnovije istraživanje otkrilo je koji predmet u kuhinji sadrži najviše bakterija...

Najnovije istraživanje otkrilo je koji predmet u kuhinji sadrži najviše bakterija...


Dvije prostorije u kući su opšte poznate kao leglo bakterija - to su kuhinja i kupatilo. Kada je riječ o kuhinji većina predmeta zna da bude kontaminirana bakterijama iz hrane.  Međutim, prema najnovijem istraživanju iz Septembra 2022. godine naučnici su otkrili koji predmet iz kuhinje najviše sadrži bakterije. Ne, nije sunđer! U pitanju su teglice sa začinima.

Studija objavljena u "Journal of Food Protection" od strane Agencija za hranu i lijekove SAD, ispitala je najveće rizike od unakrsne kontaminacije u kuhinji tokom pripreme obroka. Prije toga verovalo se da su sunđer za pranje posuđa, aparat za kafu, daska za sjeckanje, kao i sudopera najveći izvori zaraze. Ali rezultati su pokazali malo drugačije stanje.

U studiji je učestvovala 371 osoba čiji je zadatak bio da pripreme hamburger od ćuretine koristeći začine,  pljeskavice i malo prethodno upakovane zelene salate. Na kraju, dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 do 20 odsto slučajeva, nevjerovatnih 48 odsto začina u teglicama, korišćenih tokom pripreme hamburgera, bilo je pozitivno na norovirus ( virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi) . Takođe, sstraživanja su pokazala da su se daske za sjeckanje našle na drugom mestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mestu.


"Naše istraživanje pokazuje da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti unakrsno kontaminirana", rekao je vođa studije, Donald Šafner i dodao da je pranje ruku neophodno nakon svake upotrebe sirovog mesa, živine, kao i jaja. Takođe, sve površne koje su bile u kontaktu sa mesom treba dezinfikovati.

Također, Agencija za hranu i lijekove preporučuje strategiju rukovanja hranom u četiri koraka:

Očistite ruke i površine
Odvojite sirovu hranu od druge hrane
Kuhajte na odgovarajućoj temperaturi
Stavite u frižider u roku od dva sata od kuvanja


(MONDO)

Ne propustite