TURSKA GIBANICA GUŽVARA OSVOJILA BALKAN: Koriste 2 VRSTE SIRA, a evo kako REDAJU KORE! (RECEPT)

Kuharica
TURSKA GIBANICA GUŽVARA OSVOJILA BALKAN: Koriste 2 VRSTE SIRA, a evo kako REDAJU KORE! (RECEPT)
Gibanica je poznata srpska pita, a sada isprobajte turski recept - sigurni smo da će vam se dopasti.

Gibanica je poznata srpska pita, a sada isprobajte turski recept - sigurni smo da će vam se dopasti.

Gibanica gužvara je čuvena srpska pita sa sirom, jajima i uljem. Pravi se tako što kore zgužvate, pa ih umačete u fil i tako ih redate u pleh. Također, možete da ih redate ravno. Gibanici niko ne može da odoli pogotovo ako je poslužite sa jogurtom.

1315459-collage-maker12jan202310-28am-ff

Turska verzija gibanice je vrlo slična našoj samo što oni koriste 2 vrste sira i kore uvek redaju ravno. Ali, i ovako pripremljena ne gubi na ukusu, šta više mekana je, sočna i prepuna fila.

Sastojci:

kore za pitu

Za premazivanje:

1/2 šolje vode

1/2 šolje mleka

2 jajeta

1/2 šolje ulja

Za fil:

feta sir

čedar sir

peršun

Još:

žumance

susam

Priprema:

Umutite vodu, mlijeko, jaja i ulje. Na pleh stavite jednu koru, pa premažite sa smjesom od jaja. Zatim 2 kore umočite u tu smjesu, pa stavite preko prve kore. Fetu izdrobite, čedar izrendajte, a peršun isjeckajte, pa sve to sjedinite. Dobijeni fil pospite preko kora. Preko idu još 2 kore koje ste prethodno umočili u smjesu od jaja, pa fil. Tako redajte dok ne utrošite sve. Posljednjom korom pokrijte pitu, lijepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.

Ne propustite