PRIJE DODAVANJE PILETINE U GRAŠAK URADITE OVU STVAR: Samo na taj NAČIN će meso BITI SOČNO!
Svi volimo da pojedemo ukusan grašak.
Ništa bolje nema od jela na kašiku. Međutim, ono što malo ko zna kada treba da se doda meso da bi bilo sočno.
Ako želite da zadivite ukućane standardnim ručkom na kašiku-graškom-onda obavezno dodajte tajni sastojak koji ovom jelu daje poseban šmek, a to je supa pripremljena sa mirođijom.
Sastojci:
500 g graška
500 g svinjskog mesa (može i piletina)
1 crni luk
1 prazilk (po želji)
1 šargarepa
1 krompir
3 čena bijelog luka
1 kesica instant krem čorbe od graška
suhi biljni začin, biber
1 kašičica slatke mljevene paprike
malo mirođije
2 kašike kečapa
1 kasicica suhog vlašca (po želji)
Priprema:
Propržite isjeckan crni luk i praziluk (posolite). Dodajte meso isjeckano na kockice. Začinite sa suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mljevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.
Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno sjeckan krompir, šargarepu i bijeli luk. Promješajte, pa dodajte grašak i opet promješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom, piše Srbija Danas.
Poklopite i kuhajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuhajte nekih 30-45 minuta (procjenite sami).