BEOGRAĐANKA UPOZORILA NA LOPOVE, PA NALETILA NA OSUDE ZBOG VEŠA U HODNIKU: Znate li šta zakon kaže o ovome?

Lifestalgija
BEOGRAĐANKA UPOZORILA NA LOPOVE, PA NALETILA NA OSUDE ZBOG VEŠA U HODNIKU: Znate li šta zakon kaže o ovome?
Na Instagramu nastala opšta bura zbog sušenja veša u zajedničkim prostorijama zgrade.

Na Instagramu nastala opšta bura zbog sušenja veša u zajedničkim prostorijama zgrade.

Stanari stambenih zgrada nekada su imali vešernice, to jest zajedničke prostorije u kojoj su mogli da iznesu svoj veš na sušenje poslije pranja. Međutim, moderna gradnja danas uglavnom ne podrazumjeva odvojene prostorije za te namjene, te stanari koji nemaju terase vrlo često imaju problem sa vlagom zbog sušenja veša u stanovima.

 

1323699-screenshot-20230130-121945-ff

Upravo zbog ovog problema, stanari prije biraju da veš suše u hodnicima zgrada to jest zajedničim prostorijama bez obzira na to da li su dobili "zeleno svijetlo" od ostalih komšija ili ne. Jedna takva situacija izazvala je opštu buru na Instagram stranici serbialive_beograd kada je korisnica upozorila na lopove koji "ordiniraju" po otključanim stambenim zgradama.

"Samo da upozorim ostale građane da neka osoba ulazi u zgrade i krade odjeću, obuću. Ukradena mi je trenerka sa žice dok se sušila u hodniku zgrade, pritom živimo na 18. spratu u ulici Bulevara Mihajla Pupina", glasila je poruka korisnice.

1323647-screenshot-20230130-094915-ff

Međutim, ona je ovim upozorenjem prizvala kritike na svoj račun, gdje su je neki korisnici napali zbog činjenice da suši veš na hodniku.

1323653-screenshot-20230130-094933-ff

"Razumijem da čovjek možda ima mali stan, nema mašinu za sušenje - nemaju svi to i normalno je da se snalazimo raznoraznim žicama i sušilicama, ali kada smo prešli sve granice vaspitanja, pa sušimo garderobu u hodnicima zgrada?", napisao je anonimno neko od korisnika.

Na ovaj komentar odmah je reagovao drugi korisnik koji je želio da opravda stanare koji suše veš na hodnicima s obzirom na to da pojedini nemaju terase, niti prostor namjenjen za vešeraj.

Upravo zbog toga smo istražili da li je dozvoljeno sušenje veša u hodniku zgrade.

Način upotrebe zajedničkih djelova zgrade strogo je regulisan opštim pravilima kućnog reda, a detalje istog obrazložio je za Espreso profesionalni upravnik zgrade, Đorđe Aleksić.

opisano je šta se smatra zajedničkim delom i hodnici potpadaju pod tu kategoriju. Članom 18. regulisano je da se zajednički prostori mogu koristiti u skladu sa namenom, osim ako stambena zajednica nije drugačije odlučila. Bez obzira na odluku, neophodno je da se obezbedi nesmetan i slobodan prolaz kroz njih", objašnjava sagovrnik Espresa

Dakle, stambena zajednica može donijeti odluku da se po hodnicima može sušiti veš, ali isključivo nisu ispunjena sljedeća 2 uslova.

Samo u slučaju da ne postoji druga prostorija koja je namenjena za sušenje veša i pod uslovom da niko ne mora da se provlači ili saginje ispod raširenog veša, što je gotovo nemoguće", objasio je za kraj profesionalni upravnik, Đorđe Aleksić.

Ne propustite