ODUVAO 106 SVJEĆICA: Deda Živan proslavio rođendan i otkrio recept za dug život!(FOTO)

Lifestalgija
ODUVAO 106 SVJEĆICA: Deda Živan proslavio rođendan i otkrio recept za dug život!(FOTO)
Danas su mu iznenađenje priredili predsjednik opštine Arilje, Predrag Maslar, i prijatelji.

Danas su mu iznenađenje priredili predsjednik opštine Arilje, Predrag Maslar, i prijatelji. 

Sa rođendanske torte oduvao je nevjerovatan trocifren broj.  Još uvijek je bistar i pokretan, a zbog godina ga samo pomalo izdaje sluh.

"Sam Bog mi je dao ove godine, nemam neki poseban recept kako poživjeti ovako dugo. Mučio sam se kroz život, radio teške zemljoradničke poslove možda me je to i održalo. Očeličio sam se izgleda", rekao je za RINU ovaj vremešni slavljenik.

 

730605-1675075693-arilje-najstariji-srbin-proslavio-rodjendan-fotorina-2-kf

Zapamtio je Živan svjetske ratove, ali u njima i sam učestvovao kao član tri vojske. Bio je član Partizana, Četnika i Kraljeve vojske. Dva puta se ženio, a u tim brakovima izrodilo se sedmoro djece. Uslovi u kojima živi sam nisu laki, ali on ne želi da ode od svoje rodne kuće i svoje Latvice.

"Nema smrti bez sudnjega dana. Njemcima sam bio na dohvat ruke dok sam boravio u skopskoj bolnici. Ali, sam im jedva umakao i piješke iz Makedenije došao do Arilja. Tokom svih tih mojih iskušenja puno sam čitao Sveto pismo, to mi je mnogo pomoglo u životu", priča deda Živan.

Kako kaže, još uvijek čita ali ne kao ranije jer mu je sa godinama oslabio vid.

Najteže od svega mu pada samoća i to što u dugim staračkim danima nema sa kim da porazgovara. Današnja rođendanska posjeta vratila mu je osmijeh na lice.

"Deka Živan je najstariji naš mještanin i prava institucija. Željeli smo da ga izenenadimo i obradujemo na ovaj poseban dan, što smo nadam se i uspjeli. Poželeli smo mu da ga zdravlje dobro služi i da još poživi, izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Ne propustite