ORHIDEJE MOGU CVIJETATI TOKOM CIJELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 9 PRAVILA: Zakoni iskusnih cvijećara

Praktična žena
ORHIDEJE MOGU CVIJETATI TOKOM CIJELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 9 PRAVILA: Zakoni iskusnih cvijećara
Pravilo bez izuzetka je da se orhideja njeguje isto u fazi cvijetanja i u fazi mirovanja, a ostalim mjesecima primijenite ostalih 9 pravila

Pravilo bez izuzetka je da se orhideja njeguje isto u fazi cvijetanja i u fazi mirovanja, a ostalim mjesecima primijenite ostalih 9 pravila

Kada pričamo o orhidejama, mišljenja su podijeljena. Iako mnogi vjeruju da su orhideje cvijeće koje je veoma zahtjevno, oni koji su primijenili ovih 9 pravila znaju da je ovaj cvijet najlakše njegovati u kući.

Osim toga, orhideje su jedino sobno cvijeće koje nema zemlju, pa samim tim ni mogućnost razvoja parazita u njima .

Da biste u svom stanu imali orhideju koja stalno cvijeta, morate da ispoštujte ove korake:

1. Otkrijte starost orhideje prije kupovine

Orhideje cvijetaju u dobi između 1,5 do 3 godine. Odrasla biljka, koja je spremna za cvijetanje treba da ima od 5 do 8 izdanaka. Ako je biljka mlada, a cvijetala je to nije dobro. Premlada biljka nema dovoljno snage da se oporavi od cvijetanja pa se može desiti da se osuši ili istruli.

orhideje


2. Ne pomerajte je sa mjesta

Premiještanje orhideje sa mjesta na mjesto za nju je pravi stres. Ovaj cvijet ne voli čak ni manje pokrete. Orhideja reaguje na položaj u onosu na svjetlost. Ako ste je i pomijerali radi zalivanja, morate je odmah vratiti na indentično mjesto. Pomijeranje nepovoljno utiče na cvijetanje.

3. Obratite pažnju na korijenje

I korjenju orhideje je potrebna svjetlost. Umjesto keramičkih saksija, veoma je važno da koristite plastične propusne saksije koje će korijenu omogućiti da učestvuje u procesu fotosinteze.

4. Vodite računa o svjetlosti

Sunčeva svjetlost je veoma važan faktor koji utiče na cvijetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svjetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvijetati. Ako u jesen ili zimu cvijeće nema prirodnu svjetlost, morate je osvjetljavati lampama.


5. Odgovarajuća temperatura

Da bi orhideja cvijetala noćna temperatura treba da bude niža od 4 do 6 stepeni u odnosu na dnevnu. Tokom ljeta se savjetuje da se orhideja drži na otvorenom, dok se tokom zime prostorija gdje orhideja boravi, mora provjetravati.

Ali vodite računa - orhideja ne voli promaju!

6. Zalivajte orhideju pravilno

Prije i tokom cvijetanja, orhideju treba interzivno zalivati. U periodu mirovanja, orhideju zalivajte svakih 12 dana. Ako su joj listovi blijedi, ostavite je malo da miruje. Kada je zalivate, potopite je u vodu i ostavite je sat-dva. Zatim dobro ocijedite svaki višak vode i orhideju vratite na njeno mjesto.

Orhideja


7. Vlažnost vazduha

Drugi važan uslov za cvijetanje orhideje je vlažnost vazduha. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjir vode pored orhideje. Tokom zime, kada je grijanje uključeno, biljku prskajte sa vodom. Orhideja voli vlažnost vazduha do 60%.

8. Izaberite pravilno đubrivo

Orhideja voli kalcijum i fosfor, jer to podstiče cvijetanje. Nikako ne zalivajte orhideju sa đubrivom na bazi azota, to će je samo uništiti.

Orhideja

9. Orhideja se mora uplašiti

Da bi vaša orhideja procvjetala, potrebno joj je malo stresa! Da, dobro ste čuli! To morate da učinite ako orhideja ima sve uslove, a nikako da procvijeta. To se dešava jer je orhideji previše dobro. Zbog toga morate malo da joj "zaprijetite", da je šokirate: smanjite zalivanje ili premjestite biljku na neko hladnije mjesto!

Napomena: Kada orhideja prestane da cvijeta, morate je njegovati isto kao i u fazi cvijetanja.

Presađuje se nakon 2 do 3 godine, i kada joj korijenje počne "izlaziti" iz saksije.

Isto tako, orhideja ne voli "komotnu" saksiju, pa vodite računa kad je presađujete da to bude manja saksija koja će korijenje držati blizu jedno drugom.

 

 

 

izvor:stil.kurir.rs

Ne propustite