GENIJALAN TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Evo kako da uklonite dubinske fleke sa dušeka!

Objavljeno:29.01.2023 - 23:15
A A A Times Arial

Sodu bikarbona i deterdžent za sudove svi imamo kod kuće, a idealni su za ukljanjanje fleka sa dušeka.

Naša tijela luče mnogo različitih tečnosti. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše tijelo proizvodi kako bi zaštitilo i hidratizovalo našu kožu. Sebum se također nalazi u kosi.

Žute mrlje na dušeku mogu biti i posljedica jedenja u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda djece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu.

Ako živite u vlažnom području, vjerovatno se puno znojite u krevetu. Znoj je nezgodan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostaviće neugodan i smrdljiv trag.

Na kraju, dotrajalost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje dušeka. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, vjerovatno je bolje da ga zamijenite.

Prirodno rješenje

Ovo je ekološki prihvatljivije rješenje. Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u činiji da napravite smjesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu pravo na krevet.

Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mješavine nego na drugim mjestima. Čistite cijeli dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Nakon što ste smesu naneli, ostavite da odstoji 30 minuta.Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

Pomoću deterdženta za sudove

Opet vam treba soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomiješati sa deterdžentom za suđe. Svaki deterdžent za posuđe je dobar izbor, ne brinite previše o robnim markama ili mirisima. Smjesa koju ste napravili treba biti pjenušava. Nanesite je na zamrljano područje, razvucite ga rukavicama ili mokrim peškirom.

Nakon što ga nanesete na cijelo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ga obrišite mokrim peškirom.

Još niste gotovi. Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suvom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite cijeli postupak ispočetka.