3 PRAVILA NEUROHIRURGA ZA ZDRAV MOZAK: "Da bi izbjegao Alchajmera ja 2 dana preskačem doručak i vodim računa o OVOME"!

Porodica i zdravlje
3 PRAVILA NEUROHIRURGA ZA ZDRAV MOZAK: "Da bi izbjegao Alchajmera ja 2 dana preskačem doručak i vodim računa o OVOME"!
Neurohirurg dr Rahul Jandial ubjeđen je da povećanje produktivnosti mozga ne zahtijeva mnogo napora. Da bi vaš mozak radio kao sat i u poznim godinama, ovaj neurohirurg smatra da treba redovno raditi ove 3 stvari.

Neurohirurg dr Rahul Jandial ubjeđen je da povećanje produktivnosti mozga ne zahtijeva mnogo napora. Da bi vaš mozak radio kao sat i u poznim godinama, ovaj neurohirurg smatra da treba redovno raditi ove 3 stvari.

Za bolju efikasnost mozga dr Rahul Jandial predlaže:

1. Dva dana bez doručka

Danas je u modi periodični post, ali sam post nije ništa novo: mnoge svjetske religije pozivaju vjernike da periodično poste. Jandial vjeruje da je to direktno povezano sa funkcijom mozga. Nedavna istraživanja pokazala su da isprekidani post pomaže čišćenju uma i buđenju čula, poboljšavajući tako rad mozga.

Dva puta nedjeljno neurohirurg lično praktikuje periodični post, kada normalno jede od 9 do 17 sati, nakon čega prelazi na čaj i vodu 16 sati, kako bi povećao svoju kognitivnu produktivnost.

Naučnik kaže da post od 16 sati (koji uključuje vrijeme spavanja) povećava prirodne faktore razvoja mozga, što doprinosi opstanku i daljem razvoju neuronskih veza. To su neuroni koji omogućavaju prenos informacija između različitih područja mozga i ostatka nervnog sistema ljudskog tijela. Stoga, ako su vaši neuroni zdravi i rade u punom kapacitetu, podaci će se prenositi brže i tačnije, a vi ćete biti više fokusirani i moći ćete lakše da obrađujete i skladištite informacije. A to dovodi do poboljšane kognitivne funkcije.

Studija Instituta Džon Hopkins pokazala je da povremeni post može pomoći mozgu da "sprječi razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera i Parkinsona, istovremeno poboljšavajući pamćenje".

Jandial sugeriše da možete lako da izdržite 16 sati ako preskočite doručak (što on redovno radi). Iako se doručak smatra najvažnijim obrokom dana, neurohirurg tvrdi da ta teorija još nije naučno utemeljena.

On ponedjeljkom i četvrtkom 16-sati posti (glavno je da ovi dani ne idu jedan za drugim), preskačući doručak, dok u toku ručka unosi sve kalorije potrebne organizmu.

Međutim, pre nego što počnete sa vježbanjem periodičnog posta, neurohirurg savjetuje da se konsultujete sa ljekarom. Dakle, ljekari ne dozvoljavaju bilo kakvo post kod starijih osoba, trudnica i djece. Pored toga, postoje i rizici povezani sa ekstremnim postom i postom koji traju više od jednog dana.

226721-shutterstock-118491940-ff

2. Duboko disanje

Da biste smirili um prije nego što se upustite u stresan posao ili riješite težak problem, Jandial savjetuje 5 minuta sporog i dubokog disanja. Dakle, naučnik kaže:

"Prije nego što odete do šefa ili na posao, pronađite mjesto gdje možete polako udahnuti kroz nos, računajući do 4, a zatim zadržite dah nekoliko sekundi i polako izdahnite, računajući također do 4".

Takvo "meditativno disanje", koje se ponavlja dva puta dnevno, pomoći će vam da smirite neurone u vašem mozgu, što će vam omogućiti da razmišljate brže i kreativnije. Nakon takvih vježbi disanja dolazi do vrhunske produktivnosti.

Pored toga, Jandial kaže da poboljšanje neuronskih veza između različitih djelova ljudskog mozga direktno utiče na donošenje odluka, kontrolu impulsa i koncentraciju.

193655-profimedia0427019374-ff

3. Vertikalni položaj

Jandial poziva na više stajanja ili šetnje na poslu:

"Mozak je dizajniran za tijelo u uspravnom položaju, pa kada čovek stoji ili hoda, mozak se snadbijeva BDNF-om (neurotrofni faktor mozga - u osnovi protein)."

Prema Jandialu, našem mozgu je potreban ovaj faktor, jer ovaj protein pomaže u održavanju zdravlja gotovo 90 milijardi nervnih ćelija, što zauzvrat doprinosi boljem prenosu električnih signala između njih i, samim tim, poboljšava rad čitavog mozga.

Naučnik kaže da je uspravni položaj svojevrsni lijek za mozak.

"Većina ljudi ne shvata da su na samom početku opremljeni pravim "lijekom za mozak" da mu pomogne da bolje funkcioniše. "

 

Ne propustite